Польща оголосила план порятунку економіки «Економічний щит»

Польща оголосила план порятунку економіки «Економічний щит»

Польська влада оголосила план економічних заходів для підтримки бізнесу. Він отримав назву – «Економічний щит». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Загалом на антикризові заходи Польща планує видати біля 212 млрд. злотих, поінформував на прес-конференції Прем’єр Міністр Матеуш Моравецький.  Її ціль амортизування негативного впливу від фінансової кризи викликаною епідемією коронавірусу, яка, за словами очільника уряду, може бути значно серйознішою за кризи 2008 році.

Пакет складається з 5 головних аспектів:

  • Допомога працівникам, які залишилися без роботи;

Полягає на охороні ринку праці. Для підприємців, які підпадають під критерії – а це зменшення обороту, фінансові збитки, держава покриє до 40% середньої заробітної плати працівнику. Другу частину покриває роботодавець.За оцінками уряду, це дозволить кільком мільйонам людей більш безпечніше почувати себе на ринку праці.

Для підприємців, які працюють на самопрацевлаштуванні, на основі трудового договору – umowę o pracę , umowy zlecenia, umowy o dzieło – державна казна компенсую до 80% розміру заробітної плати.

В разі, якщо буде прийнято рішення про продовження карантину у школах та дитячих садках, автоматично буде продовжено і допомога батькам, які опікується дітьми до 8-років. На це піде 3-4 млрд. злотих.

Буде прийнято рішення у справі підвищення цін, які ще тільки тиждень тому, знаходилися взагалі на значно нижчому рівні. Прем’єр назвав такий спосіб ведення бізнесу – «Жируванням на ситуації з епідемією». До справи буде залучений UoKiK – управління охорони клієнтів і споживачів.

  • Стабілізація фінансового сектора;

Гарантії зберігання депозитів громадян, бізнесу. Зменшення облікової кредитної ставки.

  • Фінансова допомога підприємствам;

Для підприємців зберігається гарантії на отримання кредитів за низькими цінами. Мікрокредити на суму до 5 тисяч злотих; операційний лізинг для транспортної сфери

  • Підтримка системи здоров’я.

На охорону здоров’я планується витратити щонайменше 7,5  млрд. злотих. Гроші підуть на підтримку інфекційних лікарень, закуп медичних матеріалів для охорони, закуп обладнання, а також модернізації медичної бази для боротьби з коронавірусом.

  • Громадські інвестиції.

Влада планує видати біля 30 млрд. злотих на підтримку місцевого самоуправління, на будівництво доріг, модернізацію шкіл, на охорону навколишнього середовища, інфраструктуру цілої країни.

Президент Польщі підкреслив, що заходи мають підтримати малий та середній бізнес, звичайних працівників, які втратили роботу, або стикнулися з такою загрозою.

Реалізація проекту почнеться в найближчому часі, а постулати, які сьогодні були проголошені, протягом тижня почнуть матеріалізуватися у вигляді проектів законів, розпоряджень, -запевнив Президент Польщі.