Польща почала головування в ОБСЄ

Польща почала головування в ОБСЄ

Польська сторона планує використовувати ОБСЄ як форум діалогу про найважливіші глобальні виклики. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

1 січня 2022 року Польща очолила ОБСЄ twitter.com/OSCE

Польща на найближчий рік очолила Організацію безпеки і співробітництва в Європі. Офіційно від 1 січня 2022 року роботою цієї організації керує очільник польської дипломатії Збіґнєв Рау. Варшава хоче використовувати ОБСЄ як форум діалогу про найважливіші глобальні виклики.

Речник Міністерства закордонних справ Лукаш Ясіна сказав Польському радіо, що Польща планує звернути увагу передусім на поточні конфлікти та кризи і на становище суспільств, яких вони стосуються. Варшава також попередила, що реагуватиме на постпандемічні виклики.

«ОБСЄ – це зараз єдиний повністю діючий у Європі форум, у якому беруть участь європейські держави, а також Росія та США. Під час нашого головування будемо посилатися на головний принцип польської закордонної політики, що спирається на вищість міжнародного права у відносинах між державами», – запевнив Лукаш Ясіна.

Членами ОБСЄ, зокрема, є Сполучені Штати, Канада та держави Центральної Азії. Польське керрівництво попереджає про плани реалізації пріоритетів, пов’язаних з трьома вимірами ОБСЄ – політично-військовим, юридично-суспільним та економічно-екологічним.

Речник МЗС наголосив, що в межах останнього виміру Варшава звертає увагу на кліматичні проблеми, в тому числі – дискусію про шлях досягнення кліматичної нейтральності економічно різноманітних держав-членів ОБСЄ. «Необхідно продовжувати наш діалог на тему військової прозорості. У нас усіх перед очима загроза в Україні. Також – після пандемії – звертатимемо увагу на невійськові виклики для безпеки, дуже важливою буде кібербезпека, цій темі хочемо надати пріоритетність», – сказав речник МЗС.

Лукаш Ясіна визнав, що хоча ОБСЄ не може вводити санкцій, її перевагою є те, що вона об’єднує практично всі країни, які відіграють важливу роль у Європі. Додатково, ОБСЄ може ініціювати спостережні місії.

Речник Міністерства закордонних справ попередив – у зв’язку з польським головуванням міністр Збіґнєв Рау здійснить багато закордонних візитів. 13 січня у штаб-квартирі ОБСЄ у Відні глава дипломатії представить пріоритети дій Варшави. Польського міністра запрошено до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, а також – до Києва та Москви.

У межах головування Польща співпрацюватиме в так званому тріо ОБСЄ з попереднім та наступним керівництвом – Швецією та Північною Македонією. Польща керує роботою ОБСЄ вдруге, попередньо це було 1998 року.

ОБСЄ об’єднує 57 держав. Про створення цієї організації формально вирішено в Будапешті 1994 року.

IAR/Н.Б.