Польща: порекомендуй працівника і отримай навіть 5 000 злотих винагороди

Польща: порекомендуй працівника і отримай навіть 5 000 злотих винагороди

У Польщі можна отримати до 5 000 злотих винагороди, якщо порекомендувати знайомого на посаду. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Як пише strefabiznesu.pl, зі змінами на ринку праці, працівники великих компаній можуть перетворитися на рекрутерів. 

Все більше фірм використовують систему employee referral. Згідно з нею, компанії запрошують на роботу людей за рекомендацією. Особа, яка порекомендувала кандидата, може отримати за це винагороду.  Це може бути грошова премія чи інша нагорода, яка не пов’язана із заробітною платою. Наприклад, фірма Sodexo Benefits and Rewards Services запровадила поповнення подарункової картки для своїх працівників.

Фірма Allegro для пошуку працівників використовує платформу польського постачальника рекомендацій ShareHire. Бажаючі отримати бонус за кандидата, повинні зареєструватися на сайті allegro.sharehire.pl, вибрати посаду, що підходить для знайомого, та надіслати йому повідомлення. Якщо рекомендована особа влаштується на роботу та відпрацює в компанії чотири місяці, працівник, що її рекомендував, отримає бонус у розмірі 5000 злотих.

Компанії, що працюють у сегментах ринку, де важко знайти фахівців з відповідною кваліфікацією, охоче платять за рекомендації. Це добре працює в ІТ-галузі, компаніях, що надають сучасні послуги для бізнесу, банківських або вибраних торгових мережах. Наприклад, компанія Jeronimo Martins Polska, власник мережі Biedronka, запустила у липні 2017 року у Варшаві, а згодом і в інших містах, програму Polecam Biedronkę.

Для багатьох роботодавців, таких як наприклад Accenture Operations, така система є основним джерелом залучення працівників. У компаніях, які шукають людей з вузькою спеціалізацією, таких як фахівці з управління ризиками, можна навіть домовитись про розмір премії – особливо, якщо роботодавець повинен швидко заповнити вакансію. На жаль, не всі компанії платять фінансову винагороду за те, що хтось когось порекомендував. Деякі припускають, що ідеологічний фактор буде відігравати досить важливу роль у рекомендації.

Система рекомендацій працівників – це інструмент, який дозволяє роботодавцю зекономити на дорогому та тривалому процесі відбору. Замість того, щоб переглядати кілька сотень CV або витрачати купу грошей на агенцію з працевлаштування, компанія може довірити вибір власним працівникам. Зазвичай це дешевший варіант, ніж наймати рекрутингову компанію.

Крім того програма рекомендації працівників має й інші переваги для роботодавця. Це дозволяє краще підібрати кандидата до конкретної посади та культури установи, а також збільшує шанс працевлаштувати когось, хто не змінить робоче місце через рік.

Кандидат, який приходить до компанії за рекомендацією друга, довіряє роботодавцю і може не почуватися зобов’язаним перед людиною, яка рекомендує.