Польща стане центром надії для розвитку економіки в Середній Європі: XIV Європейський економічний конгрес

Польща стане центром надії для розвитку економіки в Середній Європі: XIV Європейський економічний конгрес

Один з найважливіших заходів у Центрально-Східній Європі відбувся 25-27 квітня у Катовицях – XIV Європейський економічний конгрес. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати та Polish Business Center в Україні, журналіста, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко” Анни Стожко.

Щороку він збирає діячів європейської політики та представників Міністерств, а також представників бізнесу – найбільших світових корпорацій та менших приватних компаній, які розбудовують потенціал польської та європейської економіки. Цього року близько 8000 учасників, 300 представників ЗМІ. Серед співорганізаторів Польсько-Українська Господарча Палата. Наша жіноча команда з Києва відвідала захід. 

Триденні обговорення присвячені найважливішим викликам, які стоять зараз перед Польщею, Європою та світом через війну в Україні: зриви логістичних ланцюгів, передислокація підприємств, наплив людей з України тощо. Основні теми цьогорічного конгресу розділені на тематичні напрямки: понад 150 панелей, зустрічей та інших заходів, на яких  всі найважливіші питання європейської економіки, що швидко змінюється, а також поточний соціальний та геополітичний контекст цих трансформацій. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час свого виступу заявив, що Польща стане центром надії для розвитку економіки в Середній Європі.

Серед спікерів від українського уряду про наслідки війни та її вплив на економіку України, загрози та виклики виступили у різних панелях Ольга Стефанішина – Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та В’ячеслав Негода – заступник Міністра розвитку громад та територій. Він взяв участь у панельній дискусії «Органи місцевої влади для України» і зазначив, що «місцеве самоврядування відіграє важливу роль у зміцненні державності та її обороноздатності». Обидва урядовці висловили вдячність польським друзям за допомогу та підтримку у ці важкі часи для України.

Польсько-Українська Господарча Палата на ЄЕК мала великий яскравий стенд з вираженою підтримкою України, гості стенду отримали українські смачні патріотичні подарунки – солодощі ручної роботи від наших партнерів, кожен відвідувач мав можливість поспілкуватися на тему підтримки України та бізнесових питань співпраці.

Під час заходу порадували несподівані зустрічі зі старими друзями і колегами, як українськими, так і польськими. Особливо пишаюся спілкуванням з Пшемисловом Журавським вель Граєвським – Головою Ради безпеки й оборони при президенті Польщі, чудовим аналітиком польсько-українських взаємин, справжнім представником польської еліти та щирим другом України. Говорили українською).

Великий дружній польсько-українських колектив ПУГП приймав гостей на своєму стенді з великою приємністю. Повернулися в Україну та продовжуємо працювати. Разом переможемо!