«Польща стає незалежною від сировини з Росії, а тому посилюється дезінформація»

«Польща стає незалежною від сировини з Росії, а тому посилюється дезінформація»

За словами польських експертів, Москва посилює дезінформацію проти Польщі у зв’язку з поступовим звільненням від сировинної залежності від Росії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Росія багато років проводить дезінформаційну кампанію проти Польщі. Вона не оминає також теми енергетичної безпеки, яка в останні роки набрала нової динаміки у зв’язку із широкомасштабними проектами для диверсифікації постачання вуглеводнів з Росії», – говорить експерт з питань кібербезпеки Каміль Басай з Фундації Info Ops Polska у розмові з порталом BiznesAlert.pl.

Як нагадує експерт, Росія проводить постійні маніпулятивні акції проти Польщі в інформаційному просторі. Одним з векторів є спроба вплинути на сприйняття проектів з диверсифікації постачання сировини до Польщі. Відверті маніпуляції контрольованих Кремлем мас-медіа – це насамперед спроба створити враження переваги придбання сировини з Росії. Як пояснює він, одним з елементів створення такого враження є дезінформаційні кампанії з дискредитації інформації на тему цін на імпорт зрідженого природного газу, ставлення під сумнів фактів про те, що імпортована сировина має нижчу ціну, ніж запропонована росіянами.

Каміль Басай додає, що викриті також більш інфантильні акції, наприклад, спроби пов’язування питання диверсифікації постачання газу до Польщі з присутністю союзних військ, або у крайніх випадках, просування теорій змов про зв’язок між присутністю американських військ у Польщі з питанням реалізованих проектів купівлі сировини та озброєння. За його словами, контекст таких теорій має створювати фальшиве враження, нібито військова присутність США була примусовою, військовим тиском, щоб змусити купувати американську сировину.  

За словами Басая, маніпуляції Кремля є багатовекторними. Адресатами цих акцій є декілька основних груп: суспільства, до яких ця інформація надходить відкритими пропагандистськими каналами, аналітики та експерти через маніпулятивні звіти, часто складені організаціями, які фінансує Росія, або енергетичні концерни, контрольовані Москвою. Він зауважує, що не варто забувати теж про корупцію, яка відіграє важливу роль у цих процесах та втручання і шпигунство, спрямоване на отримання важливо інформації з енергетичного сектора у Польщі.

На переконання Каміля Басая, правильне розпізнавання цих дій – це вже половина успіху. Для боротьби з такими операціями впливу потрібна взаємодія багатьох секторів апарату державної безпеки. Другою важливою сферою є доступ до достовірної інформації. Важливо теж демасковувати маніпуляцію та дезінформацію., – підсумовує він у розмові з порталом BiznesAlert.pl.  

Т.А.