Польща заборонила Лаврову та російські делегації приїзд на сесію ОБСЄ
Очільник МЗС Росії Сєрґєй Лавров PAP/EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Польща заборонила Лаврову та російські делегації приїзд на сесію ОБСЄ

У МЗС Польщі наголосили, що рішення про заборону очільнику російської дипломатії Лаврову приїзду на саміт ОБСЄ в Лодзі не могло бути іншим. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Речник Міністерства закордонних справ Польщі Лукаш Ясіна заявив, що рішення про заборону очільнику російської дипломатії Сєрґєю Лаврову приїзду на саміт ОБСЄ в Лодзі не могло бути іншим.

Як підкреслив Лукаш Ясіна в ефірі Польського радіо 24, Лаврову не заборонили повністю в’їзд до країн Європи. Європейський Союз дозволяє йому їздити лише у зв’язку із потенційними мирними переговорами:

«Нічого такого не відбуватиметься у Лодзі. Росія здійснила агресію проти України. Росія відповідальна за перевертання догори ногами європейської безпекової системи. Тієї безпекової системи, яка перебуває під наглядом і контролем цієї панєвропейської організації – ОБСЄ. Це рішення просто не могло бути іншим».

Водночас речник «Права і Справедливості» Радослав Фоґєль заявив, що рішення заборонити в’їзд міністру закордонних справ Росії до Польщі створює новий дипломатичний порядок. Відповідні санкції стосуватимуться і російських парламентарів, підкреслив Фоґєль:

«Міністр Лавров не приїде. Не приїдуть на осінню сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ, що розпочнеться у найближчий четвер, теж російські делегати, парламентарі. Проти них введені санкції. Кожен з них голосував за приєднання так званих республік до Росії. У зв’язку з цим вони отримали інформацію, що не в’їдуть до Польщі. А якщо хтось з них має раніше видану Шенгенську візу, то не зайде до Сейму».

Рішення Польщі не сподобалося російському МЗС, яке вважає його несумісним з положеннями Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Саміт ОБСЄ в Лодзі запланований на 1 і 2 грудня.

IAR/Т.А.