Польщі офіційно передали головування у Вишеградській групі
Країни Вишеградської групи Nádvorník / Public domain

Польщі офіційно передали головування у Вишеградській групі

У Брюсселі відбулася церемонія переказування від Чехії до Польщі головування у Вишеградській групі, що розпочнеться 1 липня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

1 липня Польща візьме на себе головування у Вишеградській групі. У зв’язку з цим у вівторок у Постійному представництві Республіки Польща при Європейському Союзі у Брюсселі відбулася церемонія передавання цього головування від Чехії. У заході взяли участь не тільки посли в ЄС держав Вишеградської групи (V4) – Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини – але також Румунії, Хорватії, Словенії та Люксембургу, а також євросоюзні комісари.

Постійний представник Польщі при Євросоюзі Анджей Садось сказав, що V4 для Брюсселя є дуже практичною та ефективною платформою координації позицій з визначених питань. «Як у колі чотирьох держав, так і формулі Вишеград+, ми є важливим форматом, що допомагає приймати найважливіші рішення в ЄС», – сказав він.

Садось підкреслив, що у церемонії взяв теж участь посол Люксембургу в ЄС, що є символічним нагадування про першим саміт у Вишеграді в 1335 році, коли король Казимир ІІІ Великий, король Угорщини Карл І та чеський король Ян І з Люксембургу брали участь у двомісячному саміті, під час якого вдалося прийняти далекоглядні рішення, також економічні, оскільки йшлося, зокрема, про створення нового торгівельного шляху, що мав йти в обхід дедалі сильнішого Відня.

На погляд єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцєховського, Польща переймає головування у V4 у ключову мить у ЄС, оскільки країни Спільноти перебувають на порозі завершення перемовин на тему бюджету. «Польща має відіграти дуже важливу роль, бо Вишеградська група, яка функціонує у цій вже розширеній формулі, має велике значення. Те, що ми маємо сьогодні на 26,5 млрд євро більше на рільництво, що на польське рільництво є на 3 млрд євро більше, ніж пропонувалося два роки тому, це є, зокрема, заслуга доброї співпраці у межах Вишеградської групи і ширше держав регіону Центральної та Східної Європи. Польща головує у V4 у важливу мить, коли будуть прийняті рішення про майбутнє ЄС на найближчі роки», – сказав він.

Польські дипломати у Брюсселі кажуть, що Польща хотітиме використати період свого головування у V4 для демонстрації центральноєвропейської солідарності перед важкими розмовами на тему фінансових рамок ЄС, майбутнього розширення ЄС та перемовин з Великою Британією. Це буде теж період інтенсивної законодавчої роботи у Європейській комісії над кліматичною політикою Євроспільноти.

Після Польщі позмінне головування візьме Угорщина, потім Словаччина, а далі – Чехія. Вишеградську групу створили у лютому 1991 року. Співпраця не є інституційною і в її основі – консультації під час регулярних зустрічей на різних політичних рівнях. Назва групи походить від міста Вишеград на півночі Угорщини, яке в 1335 році приймало з’їзд королів Чехії, Угорщини та Польщі.

PAP/Т.А.