Польська національна опера та Метрополітен-опера створять Український оркестр свободи. Перший концерт – у Варшаві
З афіші оркестру

Польська національна опера та Метрополітен-опера створять Український оркестр свободи. Перший концерт – у Варшаві

80 українських музикантів увійшли до складу новоствореного Ukrainian Freedom Orchestra – Українського оркестру свободи. Цього літа він подорожуватиме з концертами Європою та Сполученими Штатами Америки. Турне розпочнеться 28 липня виступом у Варшаві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Ukrainian Freedom Orchestra творитимуть близько 80 музикантів – переважно біженців та біженок, яким довелося покинути свою країну після широкомасштабного вторгнення Росії. Серед учасників колективу – провідні музиканти з Київської національної опери, Національного симфонічного оркестру України, Львівського філармонічного оркестру, Львівської національної опери, Харківської опери та інших українських колективів. Долучились також українські музиканти, які працювали у найкращих європейських оркестрах, зокрема, контрабасист з Амстердамського оркестру Консертгебау та віолончеліст з Бельгійського національного оркестру. З огляду на те, що ініціатива має важливу місію – популяризувати українську культуру і промувати Україну за кордоном,  українська влада надала спеціальний дозвіл на участь у цьому проєкті чоловікам призовного віку.

Керівниця оркестру – канадська диригентка українського походження Кері-Лінн Вілсон. Вона виросла у Вінніпезі, найбільшому центрі української діаспори в Північній Америці.

Кері-Лінн Вілсон. Фото: Ерік Берг. Wikipedia.

Міністр культури України зазначив: «Сьогодні культура демонструє нові грані. Як “м’яка сила”, вона допомагає заліковувати рани. І не лише у переносному значенні. Цей тур може допомогти не лише зібрати кошти для підтримки українських артистів, а й продемонструвати світові різноманітність та унікальність української музики та українських виконавців. Українська культура самобутня і заслуговує на те, щоб бути в центрі уваги за кордоном. Ми дякуємо нашим закордонним колегам за організацію туру».

Гроші, зібрані від туру, підуть на підтримку українських артистів. Пожертвування можна зробити до фонду Міністерства культури та інформаційної політики за посиланням donate.arts.gov.ua.

В межах туру відбудеться телевізійний виступ на BBC Proms у Лондоні 31 липня. Також оркестр виступить на фестивалі Chorégies d’Orange у Франції (2 серпня); Берліні (4 серпня); Единбурзі, Шотландія (6 серпня); Snape Maltings у Англії (8 серпня); Амстердамі (11 серпня); Гамбурзі, Німеччина (13 серпня); Нью-Йорку (18 та 19 серпня) та Вашингтоні (20 серпня).

А стартуватиме тур в Польщі. Тут 18 липня розпочнуться інтенсивні репетиції, а за 10 днів – 28 липня – у Національній опері у Варшаві відбудеться перший концерт колективу. Кошти перебування музикантів в Польщі покриє Міністерство культури та національної спадщини Польщі.

У програмі виступів – твори Антоніна Дворжака,  Йоганнеса Брамса, Фредеріка Шопена та сучасного українського класика Валентина Сильвестрова.

Із Ukrainian Freedom Orchestra виступить також українська оперна співачка Людмила Монастирська. Це вона нещодавно вийшла на сцену театру Метрополітен-опера, загорнувшись у національний прапор. Співачка не просто виконала головну партію у відомій постановці «Турандот» Джакомо Пуччіні, а замінила там росіянку Анну Нетребко, яку звільнили за відмову засуджувати політику Путіна.

Джерело: Газета Виборча, Міністерство культури України, nv.ua