Польська поліція підготувала інформаційні ролики задля безпеки громадян України
Речник поліції Маріуш Цярка та Юлія (п) і Маша (л), які взяли участь в інформаційній кампанії поліції PAP/Paweł Supernak

Польська поліція підготувала інформаційні ролики задля безпеки громадян України

Речник поліції Маріуш Цярка повідомив, що на жаль, поліція фіксує правопорушення проти громадян України, тому у відповідь на загрози підготовлено фільми, летючки та інформаційні зустрічі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польська поліція, на жаль, починає фіксувати злочини чи правопорушення проти біженців із України. Це не є чисельні випадки, але практично немає дня, щоб в окремих ситуаціях цих людей не пограбували чи обдурили, – повідомив речник Головної комендатури поліції, інспектор Маріуш Цярка. У зв’язку з цим, поліція транслювала інформаційні ролики, спрямовані до громадян України щодо безпеки та обережності. 

Речник Головнї комендатури поліції, інсп. Маріуш Цярка зазначив, що поліцейські інформаційні фільми показують, яких ситуацій людям із України треба уникати та як діяти, щоб почуватися в Польщі в безпеці. «Це, серед іншого, відповідь на загрози, які ми постійно враховуємо, пов’язані зі зростанням злочинності проти біженців із України», – наголосив поліцейський.

«Це поради не надавати незнайомцям паспорт та інші документи, не сідати в транспортні засоби, якими керують незнайомі люди. Дотримуватися елементарних правил безпеки, знати польські номери екстрених служб. Це також телефони гарячої лінії, які створені та адресовані громадянам України, де можна повідомити про різні види злочинів і погроз, що відбуваються в Польщі», – пояснив поліцейський.

За його словами, найпоширенішими злочинами на шкоду громадянам України є крадіжки документів, гаманців та сумок. «Але це теж шахрайства. Найчастіше пов’язані з орендою квартири. Люди з України відгукуються на оголошення про оренду квартири чи будинку, перераховують гроші на рахунок, а виявляється, що такої квартири чи будинку немає, а гроші переведено на рахунок особи, з якою більше немає контакту», – підкреслив представник поліції.

«На щастя, наразі ми не зафіксували жодного випадку торгівлі людьми. Проте, як польська поліція, ми дуже серйозно ставимося до цієї загрози. Тому ми проводимо різноманітні заходи, наприклад, створюємо спеціальну гарячу лінію з питань торгівлі людьми, роздаємо інформаційні летючки, перевіряємо осіб, які забирають окремих громадян України з прикордонних переходів чи з інших місць, де вони перебувають. Питання в тому, чи не були раніше ці особи, які приймають, зафіксовані на скоєнні різних злочинів, у тому числі пов’язаних із сексуальним розбещенням», – пояснив речник.

Працівники поліції також проводять профілактичні акції по всій Польщі. Поліцейські зустрічаються з громадянами України. За допомогою перекладачів вони розповідають, які норми діють у Польщі, як поводитися, яких правил треба дотримуватися, щоб бути в безпеці.

РАР/Л.І.