Польські гармати-гаубиці підуть в Україну
Гута Стальова Воля – польські гаубиці «Krab» PAP/Darek Delmanowicz

Польські гармати-гаубиці підуть в Україну

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький заявив про підписання контракту на продаж зброї Україні. Заява очільника уряду прозвучала на конференції в Гуті Стальова Воля. «Це найбільший контракт на експорт озброєнь за останні тридцять років», – підкреслив прем’єр-міністр. Контракт передбачає поставку 56 гаубиць «Krab», вартість яких оцінюється приблизно в 3 млрд. злотих. Це буде один із найбільших контрактів такого типу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Безпека є найвищим пріоритетом уряду Права і справедливості, – заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький у Стальовій Волі. Політик додав, що зараз уряд запроваджує багатомільярдну програму інвестицій у найсучаснішу зброю. «Найкраща зброя, яку ми хочемо, щоб мала польська армія, – це сучасна, ефективна і польська», – додав очільник уряду.

Прем’єр-міністр зазначив, що потенціал польської оборонної промисловості дуже великий, що особливо помітно у Стальовій Волі. Моравєцький заявив, що Гута Сталова Воля є «однією з перлин у короні оборонної промисловості», хоча, як він зазначив, тут ще є потенціал для розвитку.

«Але ми раді, що сьогодні маємо можливість продавати нашу зброю за кордон. Зараз ми підписуємо один із найбільших, якщо не найбільший контракт на експорт зброї за останні тридцять років», – заявив Моравєцький, пояснивши, що контракт стосується продажу зброї Україні.

Очільник уряду додав, що польська зброя буде «дуже важливою» на полі бою на сході України. Моравєцький зазначив, що Україна частково отримує на це кошти від ЄС, а частково платить зі свого бюджету. «Польща отримує ці гроші, щоб збагатити наш виробничий потенціал тут», – додав прем’єр.

Угода на 56 гармат-гаубиць «Krab» на суму близько 3 мільярдів злотих — це найбільший експортний контракт оборонної промисловості Польщі за останні 30 років.

PAP/IAR/Л.І.