Польські науковці працюють над концепцією модульного житла для українців
Фото ілюстративне. Автор: Blake Wheeler з Unsplash

Польські науковці працюють над концепцією модульного житла для українців

Команда науковців із Варшавського політехнічного університету отримала грант на опрацювання концепції модульного житлового комплексу для українців, що втратили будинки внаслідок російської агресії. Яким буде проєкт, що розробляють польські архітектори, дізнаємось із  Газети виборчої. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

«В Україні 11 мільйонів людей повинні були залишити свої домівки. Житлові потреби там величезні», – розповідає професорка Анна Марія Вєжбіцка з факультету архітектури Варшавського політехнічного університету. Вона керує роботою колективу, який виграв конкурс Європейського інституту інновацій і технологій (незалежна європейська інституція) і отримав грант на роботу над концепцією модульного житла для українських біженців.

За словами професорки, колектив працює над ідеєю створення містечка у конкретному місці в Львові. Житло буде призначене для внутрішніх переселенців в Україні.

Згідно з проєктом, житло буде лише частково збірним, адже нові українські норми вимагають, щоб будинки були оснащені укриттям. Відтак, частина приміщень буде збудована з урахуванням цих норм, і зможе витримати авіанальоти чи бойові дії. І буде легка, збірна, дерев’яна частина.

Польські архітектори говорять про декілька переваг такого типу будинків. Головна з них полягає в тому, що таке будівництво буде більш швидким. За традиційною технологією будівництво займатиме щонайменше 18 місяців, а з використанням збірних елементів цей термін можна скоротити до 6 місяців з моменту початку виробництва.

Іншою перевагою є якість, що гарантує виробничий цех. Усувається більшість проблем, пов’язаних з помилками на будівельному майданчику, усуваються проблеми, які виникають на стику з різними галузями. Елементи, виготовлені на заводі, вже будуть оснащені електрикою, матимуть готові санвузли. Збудовані будинки будуть готовими до проживання. «Це дуже важливо для тих біженців, які не мають грошей і просто не зможуть обладнати недобудовану квартиру, щоб зробити її придатною для проживання», – розповідає професорка.

У помешканнях, збудованих за технологією польських науковців, можна буде жити роками. Згідно з проєктом, у містечку зможуть проживати до 200 осіб.

Польські науковці зазначають, зараз йдеться лише про розробку концепції, яка на умовах безплатної ліцензії буде доступною для адаптації до місцевих потреб і реалізації урядом або органами місцевого самоврядування.  До 30 листопада науковці повинні опрацювати методичні рекомендації щодо будівництва. Потім вони сподіваються отримати кошти на роботу на проєктному рівні. «Тоді, коли, на приклад, буде виділено кошти з ЄС на відбудову України, проєкт можна буде швидко реалізувати», – говорить  Вєжбіцка.

Джерело: ГВ