Польські спецслужби викрили аферистів, які привласнили 200 мільйонів злотих

Польські спецслужби викрили аферистів, які привласнили 200 мільйонів злотих

Співробітники CBA зупинили діяльність організованої злочинної групи, котра видурювала гроші в банківських установах. Як повідомляє прес-центр CBA, організаторам схеми вдалося ошукати банк на суму  200 мільйонів злотих. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Ліквідацію протиправної діяльності проводили співробітники Катовіцької делегації Центрального антикорупційного бюро (katowickiej Delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego) разом із прокуратурою та поліцією.

Правоохоронці затримали 5-х підозрюваних у створенні злочинної схеми. Четверо — виявилися підприємцями з Сілезії, а п’ятим співучасником злочину був сам директор SK Banku! Відкрито кримінальне провадження  за відповідними частинами Кримінального кодексу Польщі. Слідство та виявлення нових епізодів шахрайства, постраждалих і фігурантів справи триває.

Затримані завдали банку збитків на 200 мільйонів злотих. Їх підозрюють у вчиненні шкоди СК Банку в Воломені. Арешти відбулися в Битомі та у Варшаві.

— Агенти з Катовіцької делегації Центрального антикорупційного бюро затримали 5 осіб. Справа пов’язана з наданням шести позик двом пов’язаним компаніям. Центральний банк з’ясував, що кредити були видані незаконно”, — говорить Темістокл Бродовський, прес-секретар CBA.

Всі затримані будуть переведені до районної прокуратури у Варшаві, де буде їм пред’явлено звинувачення в безгосподарному управлінні SK Bank в Воломіні на загальну суму понад 186 млн злотих за рахунок надання шести позик для двох споріднених Битомських компаній. Ці суб’єкти, визначені в ході розслідування, не мали кредитоспроможності в день укладення кредитних угод, і жоден з кредитів не був погашений. У цій же темі в результаті проведеного слідства також почує звинувачення голова відділення банку в Глівіце.

Розслідування у цій справі було доручено прокуратурі ЦБА ще у 2016 році. Провадження стосується зловживання довірою з боку органів Spółdzielczy Bank Rzemiosła i Rolnictwa у Wołomin (SK Bank), ведення бухгалтерського обліку проти положень Закону про бухгалтерський облік та надання в цих книгах ненадійних даних і приховування реальних даних, а також надання неправдивої інформації Національному банку Польщі.

До цих пір 115 осіб вже почули звинувачення. Збитки банку оцінюються в 2,7 млрд. злотих.

В справі триває слідство.