Польські спецслужби: Мінськ контролює міграційний шлях
Польска-беларуская мяжа. Ілюстрацыйны здымак фота: Ludek, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Польські спецслужби: Мінськ контролює міграційний шлях

Польські спецслужби мають у своєму розпорядженні відповідні документи, котрі підтверджують те, що міграційна криза на польсько-білоруському кордоні є елементом гібридної війни Білорусі проти Євросоюзу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо

Речник міністра координатора спецслужб Станіслав Жарин повідомив, що міграційний шлях з Білорусі у напрямку кордону Польщі є під повним контролем Мінська. Жарин наголосив, що в організації перекидання людей до Польщі беруть участь білоруські державні установи, з Аляксандром Лукашенкою на чолі. Польські спецслужби мають у своєму розпорядженні відповідні документи, котрі підтверджують те, що міграційна криза на польсько-білоруському кордоні є елементом гібридної війни Білорусі проти Євросоюзу.

Як сказав речник міністра координатора спецслужб, на потреби міграційного шляху Мінськ відкрив авіасполучення з Багдадом, Стамбулом, Дамаском, Бейрутом та Москвою. Від травня до серпня білоруська влада перевезла 10 тисяч осіб, котрих потім направила на білорусько-польський кордон. Як наголошує Станіслав Жарин, іноземці прибувають і перебувають на території Білорусі легально:

«З нашої інформації випливає, що в середньому за переліт до Білорусі, щоби потім дістатися під кордон з Польщею і далі на Захід, люди платять від 2 тисяч до 12 тисяч доларів. Ця різниця пов’язана із тим, який “пакет” мігранти купують. “Пакет преміум” включає в себе повний діапазон послуг, тобто що мігрантів приводять під кордон з Польщею та допомагають його перетнути».

Упродовж доби Прикордонна служба Польщі запобігла 523 спробам незаконного перетину польського кордону з білоруської території, було затримано 35 мігрантів, громадян Іраку, котрі без необхідних дозволів хотіли перетнути кордон, польські прикордонники також затримали п’ятьох іноземців, котрі допомагали у нелегальному перетині кордону. Від початку серпня Польська прикордонна служба запобігла 15 тисячам спробам нелегального перетину польського кордону з території Білорусі, у польських осередках для мігрантів нині перебуває 1,5 тисячі людей, котрі намагалися перетнути польський кордон.

Як повідомила речниця Прикордонної служби Польщі Анна Міхальська, білоруські солдати провокують польських солдатів на польсько-білоруському кордоні. У четвер ввечері, 7 жовтня, білоруські прикордонники обстріляли польських солдатів, котрі патрулювали кордон, нікому нічого не сталося. 

IAR/Я.С.