Польський Інститут нацпам'яті хоче співпрацювати у пошукових роботах на Одещині
Prof. Krzysztof Szwagrzyk Twitter/Instytut Pamięci Narodowej

Польський Інститут нацпам’яті хоче співпрацювати у пошукових роботах на Одещині

Інститут хоче налагодити співпрацю з українською стороною з метою спільних пошуків жертв НКВД на території України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Віцеголова польського Інституту національної пам’яті, директор Бюро пошуків та ідентифікації професор Кшиштоф Шваґжик сказав, що ІНП хоче налагодити співпрацю з українською стороною з метою спільних пошуків жертв НКВД на території України.

Заступник голова польського ІНП перебував з візитом в Україні у зв’язку з початком владою Одеси пошукових робіт в місці масових поховань жертв НКВД 1937-38 років на так званому 6-му кілометрі Одіопольської дороги. У пошукових роботах, котрі почалися в серпні, не брали участь польські експерти. Як каже професор Кшиштоф Шваґжик, українські експерти віднайшли 32 могили з останками закатованих і вбитих службовцями НКВД. За інформацією ІНП Польщі, серед цих жертв можуть бути поляки, тому Польща звернулася до України з пропозицією співпраці у пошукових роботах:

«Ми представили нашу пропозицію співпраці, а також запевнили, що ми готові вислати в Україну групу спеціалістів. Це будуть археологи, антропологи, судмедексперти, котрі будуть працювати з українськими колегами. Наша пропозиція зустрілася із великим зацікавленням української сторони. Я не можу собі уявити іншої можливості, ніж те, що польська сторона бере участь у пошукових роботах в місцях, де спочивають останки вбитих поляків у 30-ті та 40-і роки минулого століття».

Архівні документи польського Інституту нацпам’яті  підтверджують, що серед останків жертв сталінських злочинів 1937-38 років, що поховані в масових могилах на так званому 6-му кілометрів Овідіопольської дороги, є теж поляки. Як стверджує дослідниця з Бюро пошуків та ідентифікації ІНП докторка Ева Ковальська, з-посеред понад 34 тисяч жертв принаймні 354 жертви – це поляки.

IAR/Я.С.