Польський посол у Москві Кшиштоф Краєвський дав перше інтерв’ю російським ЗМІ
Кремль (ілюстраційне фото) Jorge Láscar from Melbourne, Australia, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Польський посол у Москві Кшиштоф Краєвський дав перше інтерв’ю російським ЗМІ

Дипломат звернув увагу на те, що Росія послідовно віддаляється від західних партнерів. «Попри це, я вважаю, що нормалізація стосунків є можливою». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польський посол у Москві Кшиштоф Краєвський дав перше інтерв’ю російським ЗМІ. У лютому дипломат почав керувати польським представництвом у Москві і передав Міністерству закордонних справ РФ копії вірчих грамот.

У розмові з російським інформаційним агентством «ИНТЕРФАКС» Кшиштоф Краєвський наголосив, що його місія полягає в пошуку рівноправного діалогу з Росією, який базується на міжнародних зобов’язаннях.

В оцінці Кшиштофа Краєвського, на стан польсько-російських взаємовідносин впливають не тільки двосторонні взаємовідносини, але теж стосунки на лінії Росія — Захід. Дипломат звернув увагу на те, що Росія послідовно віддаляється від західних партнерів. «Попри це, я вважаю, що нормалізація стосунків є можливою», – сказав польський дипломат. Одночасно польський посол наголосив, що нормалізація повинна базуватися на взаємоповазі, рівноправ’ї та дотриманні міжнародних норм.

Кшиштоф Краєвський згадав про складні історичні взаємовідносини між Варшавою та Москвою, і в цьому контексті звернув увагу на спроби Росії заперечувати сталінські злочини, в тому числі — катинський злочин. Як приклад, дипломат згадав про демонтаж пам’ятної таблиці в Твері. Нагадаємо, торік з будинку Медінституту було демонтовано таблицю, присвячену польським жертвам розстрілів 1940 року. Посол заперечив, що нібито Польща ліквідує могили радянських солдатів. Він наголосив, що польська влада шанує їхню жертву та опікується місцями поховань. «Шкода, що немає взаємності у питанні польських місць поховання на території Росії», – додав Кшиштоф Краєвський.

Польський дипломат теж нагадав, що 11 років після смоленської катастрофи Росія досі не повернула Польщі уламків літака, а також чинить опір спорудженню на місці катастрофи пам’ятника.

IAR/Я.С.