Польський євродепутат: Імовірність атаки Росії на Україну зростає
Ілюстративне фото Pixabay License

Польський євродепутат: Імовірність атаки Росії на Україну зростає

За словами Яцека Саріуша-Вольського, російська війська на кордоні з Україною перебувають у повній готовності наступати. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польський депутат Європарламенту від керівної партії Право і справедливість Яцек Саріуш-Вольський заявив, що початок війни на сході України дуже імовірний. На хвилях Польського радіо він сказав, що російські війська, які є на кордоні з Україною, перебувають у повній готовності до наступу.

Яцек Саріуш-Вольський відзначив, що, можливо, Росія таким чином намагається тиснути на Захід, щоб отримати так звані «гарантії безпеки» від НАТО:

«Чи станеться це напевно? Ми не знаємо, але це частина тиску, що інша сторона приймає умови у вигляді домовленості США-Росія-НАТО, в якій НАТО обіцяє не розширюватися і виводить війська зі східного флангу».

Яцек Саріуш-Вольський також заявив, що Росія припиняє поставки газу газопроводом «Ямал», щоб форсувати запуск «Північного потоку-2». Польський євродепутат додав, що це ще один елемент шантажу та тиску з боку Москви.

Політик зазначив, що нинішня ситуація дуже складна і небезпечна, тим більше, що Росія використовує поставки газу для тиску, наприклад, зараз призупинений потік Ямальським газопроводом:

«Це черговий приклад, що показує, що Росія має в руках західних одержувачів, насамперед Німеччину, і вона може зробити що завгодно в будь-який момент, це елемент тиску, щоб отримати сертифікацію Nord Stream 2 на лотку, це елемент шантажу Заходу».

За словами польського євродепутата, Росія скористалася слабкістю Європи та Америки. Адміністрація США сама витягнула зі своїх рук зброю, де-факто погодившись на «Північний потік-2». У європейській політиці теж неабиякий бардак — новий уряд Німеччини, Франція у виборчій кампанії, Польща потрапили в два вогні — російсько-білоруський та брюссельський тиск. І Росія користується цим моментом.

Вже понад тиждень Ямальський газопровід, яким зазвичай надходить російський газ на захід Європи, транспортує сировину у зворотному напрямку – із заходу до Польщі. Про це свідчать дані німецького оператора Gascade.

Росіяни запевнили, що переспрямування транспортування не є політичним рішенням. Однак ситуація збіглася зі зростанням напруженості між Заходом і Росією щодо України.

IAR/Т.А.