Поляки не отримуватимуть виплати за прихисток українців, якщо ті не зробили собі PESEL

Поляки не отримуватимуть виплати за прихисток українців, якщо ті не зробили собі PESEL

27 квітня було внесено зміни до Закону про надання допомоги громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави. Відтепер, надання грошової допомоги на забезпечення житлом та харчуванням біженців з України для поляків можливе лише за умови, що біженець, якого прихистили, має номер PESEL. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Нагадаємо, згідно із Законом про надання допомоги громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави, мешканці Польщі, які за власний рахунок беруть на себе обов’язок забезпечити українському біженцю проживання та харчування, можуть отримати грошову допомогу у розмірі 40 злотих на день.

Згідно зі змінами, ухваленими в кінці квітня, було збільшено термін таких виплат до 120 днів (раніше кошти за утримання біженця можна було отримувати максимально 60 днів).

Ще однією важливою зміною є обов’язкова наявність у громадянина України номера PESEL. Досі у заявку можна було вписати як PESEL, так і інший документ, який підтверджував особу українця.

«Зараз вже немає проблем, щоб отримати PESEL. Їх виготовляють на місцях, і навіть у найбільших містах, таких як Краків чи Варшава вже не треба чекати довго, як це було на початку березня. Якщо хтось хоче залишитись в Польщі надовше, він повинен виконати цю формальність. PESEL є потрібним також, аби, наприклад, відкрити рахунок в банку»,  – коментує рішення в інтерв’ю rp.pl державний секретар Павел Шефернакер. Він пояснює: «Ми хочемо, щоб процедура опіки біженцями була максимально перевіреною, і це можливо лише на основі бази даних PESEL <… > Це державні кошти, і ми повинні контролювати виплати».

Джерело: rp.pl, prawo.pl