Послу РФ у МЗС Польщі пояснили, що Луганська, Донецька, Запорізька, Херсонська області і Крим — це Україна
Посол РФ у Польщі Сєрґєй Андрєєв після візиту до МЗС Польщі у Варшаві PAP/Piotr Nowak

Послу РФ у МЗС Польщі пояснили, що Луганська, Донецька, Запорізька, Херсонська області і Крим — це Україна

Водночас ексміністр закордонних справ Польщі запропонував визнати посла РФ Сєрґєя Андрєєва персоною нон ґрата. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Заступник міністра закордонних справ Марцін Пшидач заявив, що передав російському послу свою позицію щодо незаконної анексії українських територій. Посла РФ Сєрґєя Андрєєва у понеділок викликали до Міністерства закордонних справ Польщі.

Марцін Пшидач заявив, що інші країни Європейського Союзу передали ідентичні позиції російським послам. Заступник глави МЗС пояснив, що позиція Польщі стосується як усіх анексованих територій, так і організації псевдореферендумів на цих територіях:

«Польща спільно з іншими державами Європейського Союзу вирішила, що потрібно передати офіційну позицію, що ми не визнаємо жодних результатів “референдумів”, що не відбулися, бо вони не мають ані фактичної, ані правової підстави. На додаток, ми не визнаємо будь-яких спроби силової анексії іншої, суверенної держави. Посол Андрєєв від мене почув, що Донецька, Луганська, Херсонська і Запорізька області, а також Крим — це територія України».

Водночас ексміністр закордонних справ і польський євродепутат Вітольд Ващиковський заявив, що посла Росії в Польщі Сєрґєя Андрєєва слід визнати персоною нон ґрата.

Однак він додав, що коли йдеться про видворення дипломата з країни, то слід зважати на те, що буде вигідніше для Польщі: «позбутися цього посла і водночас знизити рівень польського представництва в Москві, а це означає, що нижчий представник Польщі матиме менше можливостей доступу до російських політиків, або все ж терпіти цього посла і підтримувати певний рівень контактів».

IAR/Т.А.