Посол Польщі при ЄС негативно про візит Борреля до Москви
Прапор Європейського Союзу pixabay.com/S. Hermann & F. Richter

Посол Польщі при ЄС негативно про візит Борреля до Москви

У статті, яку в день візиту Борреля до Москви опублікував сайт EUobserver, посол Анджей Садось нагадав про російську агресію в Грузії, анексію Криму, бойові дії РФ на сході України, а також політичні вбивства та отруєння в Росії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель летить сьогодні до Москви, незважаючи на застереження та сумніви Польщі та країн Балтії. Експерти також негативно оцінюють цей візит, звертаючи увагу на останні події в Росії. Йдеться про засудження одного з лідерів російської опозиції Алєксєя Навального та репресії проти демонстрантів на його захист.

Посол Польщі при ЄС Анджей Садось наголошує, що ситуація в Росії вимагає твердої реакції Заходу, зокрема Європейського Союзу. Його стаття в день візиту Жозепа Борреля до Москви з’явилася на сайті EUobserver.

Посол Польщі наголосив, що через порушення Росією міжнародного права та справу Алєксєя Навального ЄС не може підтримувати відносини з адміністрацією Владіміра Путіна, неначе нічого не сталося, оскільки результати будуть контрпродуктивними та шкідливими.

«Немає значення, чи це багатомільярдний проєкт, як газопровід Північний потік 2, чи ввічливий візит до Кремля», – наголосив польський дипломат.

Анджей Садось нагадав про російську агресію в Грузії в 2008 році, анексію Криму в 2014 році, бойові дії РФ на сході України, а також політичні вбивства та отруєння в Росії.

Він також підкреслив, що Польща, як і інші країни ЄС, зацікавлена ​​в поліпшенні відносин із Росією, але для цього також необхідна участь російської сторони. На думку польського дипломата, є багато питань, щодо яких Москва могла б продемонструвати свою волю до поліпшення взаємин.

Анджей Садось згадав про авіакатастрофу в Смоленську в 2010 році, в якій загинули президент Польщі Лєх Качинський разом із 95 людьми. «Повернення уламків президентського літака, який із порушенням міжнародного права та стандартів перетримують в Росії, а польські прокурори та слідчі стикаються з багатьма перешкодами у доступі до цього місця, може бути одним із перших кроків на шляху до певної нормалізації контактів», – написав посол Польщі при ЄС.

Дипломат підкреслив, що те саме стосується негайного звільнення Навального, повного виконання Москвою Мінських домовленостей та дотримання територіальної цілісності інших країн.

IAR/Л.І.