Прем'єр-міністр Моравєцький у «Die Welt»: Я закликаю канцлера Шольца відвідати Київ
Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький вважає, що канцлер Німеччини Олаф Шольц повинен поїхати в Україну, щоб переконатися в серйозності ситуації Foto: Forum/Attila Husejnow

Прем’єр-міністр Моравєцький у «Die Welt»: Я закликаю канцлера Шольца відвідати Київ

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький звернувся до канцлера Німеччини Олафа Шольца з проханням поїхати до Києва. «Я думаю, що він повинен це зробити. Він повинен відвідати столицю воюючої нації, щоб переконатися в серйозності ситуації, відчути важливість подій, які там відбуваються», – сказав очільник уряду Польщі у вівторковому інтерв’ю для «Die Welt». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Україна бореться за нашу свободу, за європейські ідеї, за найважливіші принципи, які ми тільки можемо собі уявити (…) це має усвідомлювати кожен», – наголосив Матеуш Моравєцький в інтерв’ю німецькій газеті «Die Welt» під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Польський прем’єр також закликав до посилення військової підтримки з боку західноєвропейських партнерів. «Польща зробила все, щоб якнайшвидше підтримати Україну зброєю, і інші повинні йти за цим прикладом», – підкреслив прем’єр-міністр. Він додав:«Я очікую, що наші партнери у Західній Європі зроблять те саме, тому що це поворотний момент не лише в європейській, а й у світовій історії».

Очільник уряду у Варшаві підкреслив, що повернутися до довоєнного порядку неможливо. «Але у мене все ще складається враження, що дехто в Західній Європі сподівається саме на таке повернення», – сказав Моравєцький.

«Ми не можемо очікувати, що українці здадуться. Ми повинні допомогти їм захистити свою свободу. Якщо путін переможе, бережи нас Боже, це буде кінець цього світу», – підсумував прем’єр-міністр Польщі.

Раніше президент Анджей Дуда в інтерв’ю «Die Welt» звинуватив німців у тому, що вони не дотримуються свого слова. Очільник Польщі був розчарований ставленням уряду в Берліні, який обіцяв постачати Варшаві танки після того, як польський уряд відправить в Україну власні.

РАР/Л.І.