Прем'єр Польщі: Першою жертвою була свобода та гідність людини

Прем’єр Польщі: Першою жертвою була свобода та гідність людини

Матеуш Моравєцький наголосив, що напад гітлерівської Німеччини на Польщу – це найтемніші дні у нашій історії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький сказав на Вестерплятте, що атака гітлерівської Німеччини на Польщу – це найтемніші дні у нашій історії. «Це був гігантський геноцид польського народу», – підкреслив він.

Під час урочистих заходів до 80 роковин початку Другої світової війни очільник польського уряду наголосив на героїзмі захисників півострова. «Хлопці із Вестерплятте, Варшаських Фермопіл та інших місць показали героїзм польського народу. Їхня кров та пожертва дала нам потім надію», – сказав Матеуш Моравєцький. Він додав, що потрібно пам’ятати про ті жертви, оскільки з них народилася сьогоднішня Польща.

«Великі втрати усієї Другої світової війни – матеріальні, духовні, економічні та фінансові, ми надолужуємо останні 30 років, особливо в останні роки. Про це ми мусимо пам’ятати», – ствердив прем’єр Польщі.

Матеуш Моравєцький підкреслив, що «кажуть, що першою жертвою війни була правда». «Першою жертвою була свобода та гідність людини. Польща стала на варті тих цінностей», – додав він.

Урочисті заходи до 80 роковин початку Другої світової війни перед Пам’ятником захисникам побережжя на Вестерплятте у Ґданську почалися о 4:35. Раніше Матеуш Моравєцький поклав квіти до могил солдатів на цвинтарі Війська Польського на Вестерплятте.

IAR/Т.А.