Прем'єр Польщі підтримав ідею заборони організацій, які пропагують тоталітаризм
http://www.polradio.pl/2963391f-7f14-4b31-9f28-519b54152602.file

Прем’єр Польщі підтримав ідею заборони організацій, які пропагують тоталітаризм

Моравєцький сказав, що Польща не повинна терпіти нацистську, гітлерівську або комуністичну символіку, а також підтримав ідею повної заборони організацій, які пропагують тоталітарні режими. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Організації, які прославляють німецький нацизм чи інший тоталітарний режим, а також використовують їхню символіку, мають бути оголошені поза законом, а молодь, яка практикує подібне, повинна бути покарана», – сказав Матеуш Моравєцький.

За його словами, польська держава не повинна демонструвати ні найменшої толерантності до «гітлерівської, нацистської, фашистської або комуністичної символіки».

Так прем’єр-міністр Польщі відреагував на журналістське розслідування телеканалу TVN про діяльність окремих націоналістичних груп Польщі. На записах прихованою відеокамерою видно, зокрема, як неонацисти з організації «Гордість і сучасність» виголошують тости «За Адольфа Гітлера і нашу батьківщину, кохану Польщу», «вівтар» з Гітлером, а також частування тортом з мотивами прапора Третього рейху.

Безпосередньо після трансляції телерепортажу Генеральний прокурор Польщі Збігнєв Зьобро доручив розпочати слідство у справі про публічну пропаганду тоталітарного ладу.

Польські органи правопорядку вже провели перші затримання у зв’язку з неонацистськими крайнощами. У будинках учасників зустрічі, які відзначали 128-ту річницю від дня народження Адольфа Гітлера, слідчі виявили прапори, нашивки, емблеми та публікації з нацистською символікою, а також пістолет калібру 8 мм і 16 набоїв. У зв’язку з цим прокуратура в місті Ґлівіце висунула трьом особам звинувачення у пропаганді нацистського режиму, а одного із затриманих звинувачено в незаконному зберіганні вогнепальної зброї.