Прем'єри Польщі та України вважають санкції проти рф однозначно недостатніми
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Польщі Матеуш Моравєцький PAP/Krystian Maj/KPRM

Прем’єри Польщі та України вважають санкції проти рф однозначно недостатніми

Матеуш Моравєцький та Денис Шмигаль закликали вільний світ якомога швидше ввести санкції проти російських нафти, газу та вугілля. Польський уряд також проведе у ряді європейських столиць спеціальну кампанію #StopRussiaNow із закликом не забувати трагедію українського народу, який бореться із жорстокою агресією росії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Нинішня воєнна ситуація в Україні, сценарії її подальшого розвитку, а також питання відбудови країни після знищень були темами суботніх переговорів у Кракові прем’єр-міністрів Матеуша Моравєцького та Дениса Шмигаля, повідомили в Канцелярії прем’єр-міністра Польщі.

Канцелярія прем’єр-міністра повідомила на своєму сайті, що прем’єр-міністри поклали вінки перед могилами президента Лєха Качинського і його дружини Марії та маршала Юзефа Пілсудського у Вавелі.

Крім того, їм презентували меч гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. У Канцелярії прем’єр-міністра пояснили, що це експонат, який має велике значення для історії України, і що знаходиться у колекції Вавельського королівського музею. Меч мали позичити цього року у зв’язку із запланованою в Києві виставкою до 31-ї річниці Незалежності України та вшануванням 400-річчя від смерті гетьмана.

У Канцелярії повідомили, що прем’єр-міністри обговорили поточний стан санкцій, запроваджених міжнародною спільнотою та окремими країнами проти росії, її представників та промисловості. Було оцінено, що обмеження, які нині вводяться проти росії, не працюють належним чином і не зупиняють агресора.

«Російська економіка не зазнає серйозних збитків, принаймні в короткостроковій перспективі. З іншого боку, Україні потрібна негайна допомога, щоб захистити свій суверенітет. Тому потрібні дуже сильні та ефективні санкції, щоб росія зупинила війну та вивела свої війська з України», – повідомили в Канцелярії прем’єр-міністра.

Політики, як підкреслено, наголосили на необхідності якнайшвидшої відмови від закупівлі російських енергоресурсів, які залишаються ключовим джерелом фінансування російського режиму та його злочинної діяльності. Зазначено, що Польща близько 10 днів не імпортує російське вугілля – на цю російську сировину діє повне ембарго. Очільник польського уряду вказав, що ми чекаємо на введення санкцій щодо нафти і газу, щоб ми припинили імпортувати ці товари якнайшвидше, всі разом у Європі.

«Ми з прем’єр-міністром України вважаємо ці санкції однозначно недостатніми. Ми дивимося на те, що відбувається з російською валютою, з російськими облігаціями, також з російською інфляцією. Потрібні вторинні санкції. Потрібні нові санкції, які дійсно скоротять економіку росії і не дозволить їй фінансувати війну. Тому ми разом закликаємо: прем’єр-міністр України і прем’єр-міністр Польщі. Звертаємося до всього вільного світу з проханням якомога швидше ввести санкції щодо нафти, газу та вугілля», – сказав прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький.

Наприкінці візиту прем’єр-міністри підписали меморандум між Польщею та Україною про посилення співпраці у залізничній галузі. Ця ініціатива відповідає потребам України у сфері вантажних перевезень у разі блокування портів російським агресором. Це також стане інструментом підтримки взаємовигідного економічного розвитку обох країн.

В інформації Канцелярії прем’єр-міністра теж говориться, що трагедію українського народу, який бореться із жорстокою агресією з боку росії, не можна забувати.

Тому в суботу польський уряд запустив спеціальну білбордну і соціальну кампанію, щоб нагадати західноєвропейським країнам про звірства війни в Україні. У багатьох містах Європи з’являться спеціальні білборди. Кампанія має на меті зупинити дії росії шляхом введення швидких і сильних санкцій.

«Спеціальна кампанія #StopRussiaNow інформує про звірства війни та звірські вбивства російських солдатів в Україні. У багатьох містах Європи відкриють білборди, у тому числі з гаслами англійською та німецькою мовами. Також кампанію буде посилено в соцмережах. Кампанію із білбордами проводитимуть, зокрема, у Берліні, Парижі та Римі. У цих столицях відбудуться пресконференції польських дипломатів. У багатьох містах польські дипломати виступлять із послами України», – повідомляється.

PAP/Т.А.