Прем'єр Польщі: Вшановуємо тих, хто після ІІ Світової війни не склав зброї
Ілюстрація twitter.com/Kancelaria Premiera

Прем’єр Польщі: Вшановуємо тих, хто після ІІ Світової війни не склав зброї

Матеуш Моравєцький наголосив, що Національний день проклятих солдатів – це данина тим, хто боровся за повну незалежність Польщі після ІІ Світової війни. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Національний день пам’яті «проклятих солдатів» – це данина поваги польським солдатам, які після закінчення війни не склали зброї, залишаючись вірними присязі солдата і продовжували боротися за повну незалежність Польщі, заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький.

1 березня у Польщі святкують Національний день «проклятих солдатів». «Прокляті солдати, незламні солдати, повстанці, солдати Незалежності – сьогодні, 1 березня, ми вшановуємо їхню пам’ять», – написав Моравєцький у Facebook.

Він додав, що «їх називали Проклятими, бо про них мали забути, засудити на смітник історії, як Мацєк Хелміцький у пам’ятній сцені фільму Вайда „Попіл і діамант”, якому наказали померти на смітнику». «Їм приписували злочини, яких вони не вчиняли. Їм було відмовлено в людській гідності, дезавуючи їхній патріотизм і присягу солдата, що „вони будуть боротися з ворогом Польщі до останньої краплі крові”», – зазначив він.

Моравєцький написав, що дата 1 березня «несе вкорінену наче в камені пам’ять про вбивство семи членів керівництва 4-ї Головної управи „Свободи і Незалежності”: Лукаша Цєплінського, Мєчислава Кавальця, Юзефа Баторія, Адама Лазаровича, Францішека Блажея, Кароля Хмєля, Юзефа Жепка». Він підкреслив, що «вони становили останнє загальнопольське ядро, що координувало незалежницьку діяльність, спрямовану проти совєтської окупації у Польщі та комуністичного уряду».

Очільник польського уряду підкреслив, що Національний день пам’яті «проклятих солдатів» є державним святом, встановленим за ініціативою президента Лєха Качинського. «Свято – данина поваги всім тим польським солдатам, які не склали зброї після закінчення війни. Залишаючись вірними присязі солдата, вони продовжували боротися за повну незалежність Польщі», – підкреслив він.

Прем’єр додав, що знання про Незломних/Проклятих солдатів не можна було здобути в школі протягом багатьох років. «Для мене першим джерелом інформації були мої батьки, які передали родинну традицію про мого родича та друзів, про Роланда Вінчорека, який заснував осередок WiN у Сьвєбодзіцах. Я мав честь дізнатися історію підполковника Адама Лазаровича під псевдонімом «Клямра» безпосередньо від Його сина – Збіґнєва під псевдонімом «Братек», і онука – Ромуальда, мого старшого друга», – написав Моравєцький.

«Вони обоє долучилися до підпільної діяльності в Польській Народній Республіці, і Ромек був одним із стовпів Солідарності, яка бореться. Я сподіваюся, що колись з’явиться сага про сім’ю Лазаровичів – із показаною традицією боротьби за незалежність Батьківщини трьох поколінь поляків у 20 столітті», – додав прем’єр-міністр.

PAP/Т.А.