Президентські вибори в Польщі та брехливі заяви Путіна

Президентські вибори в Польщі та брехливі заяви Путіна

Політики та експерти вже помітили спроби представників Російської Федерації дестабілізувати політичне становище в Польщі у рік президентських перегонів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Навесні цього року в Польщі відбудуться президентські вибори. За результатами опитування громадської думки різних установ, найбільше шансів на успіх мають теперішній президент – Анджей Дуда та кандидатка від опозиційної Громадянської платформи та партії Сучасна  – Малґожата Кідава-Блоньска. Про своє бажання балотуватися на виборах заявив також лідер Польської селянської партії – Владислав Косіняк-Камиш, відомий активіст середовищ сексуальних меншин, колишній мер міста Слупськ, а нині євродепутат – Роберт Бєдронь та шовмен і журналіст комерційного телебачення ТVN – Шимон Головня.

Політики та експерти вже помітили спроби представників Російської Федерації дестабілізувати політичне становище в Польщі у рік президентських перегонів. У цьому контексті розцінюють заяви Владіміра Путіна про те, що буцімто відповідальність за спалах ІІ світової війни несе Мюнхенська угода з 1938 року та Польща, а не Радянський Союз Сталіна та Німеччина Адольфа Гітлера.

Результати опитування громадської думки показують, що чинний президент – Анджей Дуда має найбільшу підтримку і перемагає у другому турі виборів кожного кандидата від опозиції. Попри те, президент Дуда ще не заявив, чи буде він балотуватися, чи ні. Говорить його речник, Блажей Спихальський:

,,Згідно з польською конституцією дату виборів визначає спікер парламенту. Коли пані спікер проголосить дату президентських виборів, пан президент прийматиме рішення’’. – каже речник Блажей Спихальський.

Політологи називають президента Дуду кандидатом правих сил. Речниця Лівиці – Анна Марія Жуковська повідомила, що її партія визначить кандидата на офіційному з’їзді:

,,Відбудеться з’їзд Лівиці, на якій офіційно представимо кандидата у президенти. Кандидата або кандидатку представимо 19 січня’’. – каже речниця Лівиці – Анна Марія Жуковська. Найімовірніше кандидатом стане Роберт Бєдронь.

Поляки вибиратимуть президента 3, 10 або 17 травня. Якщо жоден з кандидатів не здобуде більше половини голосів, два тижні опісля відбудеться другий тур.

Політологи кажуть, що лідерству президента Дуди у президентських перегонах сприяє розчленування опозиційних сил. За результатами опитувань, лише Малґожата Кідава-Блоньска або тзв. ,,незалежний кандитат’’ – Шимон Головня можуть увійти до другого туру виборів.

Тимчасом експерти з міжнародних питань вже помічають спроби Росії дестабілізувати політичне становище в Польщі. Наприкінці минулого року, Путін почав брехати буцімто Польща, а не Гітлер і Сталін, несе відповідальність за спалах ІІ світової війни. Заяви пролунали напередодні 75 роковин визволення німецького концтабору Аушвіц-Біркенау.

Про політичні цілі кампанії брехні Путіна розповідає віцеміністр закордонних справ Польщі Марцін Пшидач:

,,На мою думку, існує кілька політичних цілей. По-перше, спричинення дискусії та послаблення єдності Заходу, спровокування ситуації, у якій про це ми будемо між собою дискутувати, хто був добрий, а хто поганий. Друга мета – і тут виникає щось нове – звинувачення в антисемітизмі, спроба залучити до дискусії єврейський контекст, контекст відносин поодиноких держав й нації як з державою Ізраїль, так і з єврейською діаспорою, зокрема у США,’’ – пояснив віцеміністр Марцін Пшидач.

Саме тому президент Анджей Дуда прийняв рішення не брати участі у відзначенні 75 роковин визволення концтабору Аушвіц-Біркенау. Тим більш, що організатори заходу запланували виступ Путіна, а відмовилися дати слово Анджею Дуді – президенту держави, громадяни якої різних національностей: поляки, євреї, українці, білоруси, росіяни, зазнали найбільше страждань унаслідок порозуміння між Гітлером та Сталіном.

Президент Анджей Дуда пояснив, що ідеологія російського імперіалізму шкідлива для самих росіян:

,,Так називають історики, нині експерти також з Росії, професори, цю ідеологічну політику, яку проводить президент Путін, проводить зі шкодою для росіян і шкодою  для російської держави, бо, на мою думку, це шкідливе для них. Та й ще, щоб показати наскільки глибоко простягається фальш, зловживається історичними постатями. Нещодавно на відкритті пам’ятника Алєксандра Солженіцина, який був в’язнем сталінського режиму і який про пакт Молотова-Ріббентроп, тобто пакт Гітлер – Сталін відкрито казав, що це був злочинний пакт, який призвів до початку ІІ світової війни’’. – пояснив президент Дуда.

Спікер-сеньор польського Сейму, колишній шеф Міністерства оборони так аналізує брехливі атаки Путіна на Польщу: ,,Пан Путін хоче знищити польську громадську думку та образ Польщі в світі. Хоче скасувати Польщу як ключовий фактор у Центральні Європі, навкруг якого організується все Міжмор’я та навкруг якого організуються союзники США, хоче просто розбити східній фланг НАТО, щоб відродити та дати силу німецько-російському союзові й усунути США з Європи. Така стратегічна мета пана Путіна’’. – пояснив спікер-сеньор Антоні Мацєревіч.

У Польщі звертають увагу на організатора відзначення 75 роковин визволення концтабору Аушвіц-Біркенау в Ізраїлі – Моше Кантора – близького соратника Путіна, а отже також його силових відомств ФСБ і ҐРУ. Моше Кантор, голова Європейського конгресу євреїв, російський олігарх, який любить лишатися у тіні, накопичувати своє майно і бути інструментом Кремля в Європі та Ізраїлі.

Говорить спікер-сеньор Антоні Мацєревіч:

,,З точки зору дій Росії – пана Кантора, який є великим російським оліґархом, одним з головним співробітників Владіміра Путіна, президента Російської Федерації, то його дії очевидні. Він це організує, він цей захід фінансує і він хоче щоб Росія домінувала, російська точка зору домінувала у цій справі. Він не хоче, щоб була дискусія на тему, наприклад, відомої з історії ,,змови лікарів’’ і ролі Сталіна у антисемітських діях’’. – сказав Антоні Мацєревіч.

Політику Моше Кантора розкритикував колишній посол Ізраїлю в Польщі, народженець українського Борислава, відомий авторитет польсько-єврейського діалогу – Шевах Вайс. Пан Вайс заявив: ,,Цю конференцію зорганізував пан, який називається  Кантор. Вибачте, він це зорганізував як кантор – торгівлю з історією. Вибачте, такого не робиться’’. Так вважає єврей, який пережив Голокост – Шевах Вайс.

Польські політики та експерти переконані, що апарат Путіна надалі намагатиметься дестабілізувати внутрішнє становище в Польщі та применшувати  значення Варшави на міжнародній арені.

Андрій Рибалт