Президент Анджей Дуда задекларував, що Польща підтримуватиме Україну
Зустріч президентів Польщі – Анджея Дуди та України – Володимира Зеленського, місто Вісла, 21 січня 2022 року twitter.com/prezydentpl

Президент Анджей Дуда задекларував, що Польща підтримуватиме Україну

У місті Вісла на півдні Польщі Анджей Дуда і Володимир Зеленський розмовляли про російську загрозу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Анджей Дуда передав президентові України, що його країна може розраховувати на підтримку Польщі. Анджей Дуда та Володимир Зеленський зустрілися в президентській резиденції у місті Вісла на півдні Польщі.

«Польща відкидає концепцію сфер впливу і підтримує повну євроатлантичну інтеграцію України. Дуже дякую за цей цінний візит і конструктивні консультації», – написав польський очільник у Твіттері.

Головною темою дводенних переговорів президентів Польщі та України була загроза з боку Росії. Детальні домовленості лідерів не оприлюднюються. Відомо, що президенти обмінялися найновішою інформацією про дії Росії.

Голова президентського Бюро міжнародної політики Якуб Кумох після переговорів заявив, що Польща хоче підтримувати особливі відносини з Україною. «Безпека України – це наша безпека», – наголосив міністр. За його словами, «Росія мусить усвідомити, що будь-яка агресія стосовно України, як би ми її не назвали – малою чи великою – матиме для неї високу ціну. Передусім, це буде ціна у вигляді санкцій, а по-друге – доведення до жертв також на їхньому боці. А російська громадська думка, яка, як добре відомо, є проти війни, не конче погоджуватиметься на такі жертви», – зазначив Якуб Кумох.

Президенти також обговорювали, яку допомогу Польща може надати Україні в нинішній кризі. «Немає такої країни, яка б у такому вимірі як Польща підтримувала Україну на дипломатичному рівні, але також на матеріальному рівні і багатьох-багатьох інших», – сказав Якуб Кумох.

За словами голови президентського Бюро міжнародної політики, лідери Польщі та України поділяють критичну оцінку стосовно газопроводу Nord Stream 2. На їхню думку, Росія може використати цей маршрут з метою енергетичного шантажу проти України, Польщі та всієї Європи.

Анджей Дуда та Володимир Зеленський мали також обговорити двосторонні відносини, зокрема спір, який стосується перевезення вантажів між Польщею та Україною. Проте, цим питанням найближчим часом займатимуться міністри обох країн.

IAR/Н.Б.