Президент і прем'єр Польщі попрощалися із Єжи Тарґальським
Dr Jerzy Targalski PR24

Президент і прем’єр Польщі попрощалися із Єжи Тарґальським

Анджей Дуда написав, що вільна Польща втратила лицаря, який із силою та рішучістю боровся за її зміцнення, а прем’єр наголосив, що Тарґальський був великим розумом, вчителем політичного мислення для багатьох поляків. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент та прем’єр-міністр Польщі попрощалися із польським істориком, політологом, публіцистом, опозиціонером періоду комуністичної Польщі Єжи Тарґальський, котрий унаслідок тривалої хвороби помер у неділю вранці.

«Сьогодні вранці помер доктор Єжи Тарґальський. Історик, політолог, публіцист. Він помер передчасно, йому було 69 років. Вільна, суверенна та незалежна Польща втратила лицаря, який із силою та рішучістю боровся за її зміцнення. Шана Його пам’яті! R.I.P.», – написав Анджей Дуда у Твіттері.

Водночас Матеуш Моравєцький написав у соцмережах: «Помер Єжи Тарґальський. Абсолютно неординарна постать. Великий розум, вчитель політичного мислення для багатьох поляків».

Прем’єр-міністр нагадав, що, перебуваючи в еміграції у Франції, Тарґальський співпрацював з виданнями «Kontakt» та «Paryska Kultura». Він публікував статті під псевдонімом Юзеф Дарський.

«Хоча його чудові заняття у Центрі Східноєвропейських студій у Варшавському університеті стали легендарними та сформували ціле покоління державних еліт, у вільній Польщі його часто маргіналізували і не розуміли. Проте останні роки він переживав творчу другу молодість, писав фундаментальні праці на тему Балкан, серію „Відомчих дітей” (пол. „Resortowe Dzieci”) або також блискучу публіцистику», – додав Моравєцький.

За словами очільника польського уряду, усі, хто знав Єжи Тарґальського, наголошували, що він безкомпромісна людина, але в особистому житті була доброю, дотепною і розуміючою. «Він любив Польщу, він любив людей, він до кінця любив життя», – написав прем’єр-міністр.

Смерть доктора Єжи Тарґальського також прокоментував маршал і ексміністр національної оборони Польщі Антоні Мацєревич:

«Його прогнози часто ставали фактами. Без будь-яких ілюзій він оцінював і представляв цивілізаційну суперечку, результат якої визначить майбутнє Польщі», – зазначив Мацєревич у листі-спогаді, розміщеному у Twitter, який також був підписаний іншими членами редакційної ради журналу «Głos», пов’язаним із KOR (Комітетом оборони робітників), у якому публікував свої статті Тарґальський.

PAP, niezalezna.pl/Т.А.