Президент Польщі вшанував воїнів УНР
Польський президент Анджей Дуда вшановує воїнів УНР в рамках акції «Полумʼя братерства». Варшава, 14 серпня 2024 року

Президент Польщі вшанував воїнів УНР

14 серпня, на православному цвинтарі у Варшаві Анджей Дуда поклав квіти і запалив лампадку біля пам’ятного знаку «Борцям за волю України 1918-1920». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Радіо Свобода.

Третій рік поспіль президент Польщі вшановує воїнів Української народної республіки (УНР), які у 1920 році під час Варшавської битви пліч-о-пліч із поляками боролися проти більшовиків, тим самим допомогли їм захистити свою незалежність.

Щороку, з 2018 року заходи вшанування відбуваються у рамах акції «Полум’я братерства». Це громадська ініціатива скаутських організацій – польських харцерів і українських пластунів.

Польський президент Анджей Дуда вшановує воїнів УНР в рамках акції «Полумʼя братерства». Варшава, 14 серпня 2024 року

14 серпня, у переддень Варшавської битви, вони зустрічаються на православному цвинтарі біля могил воїнів Української народної республіки, аби вшанувати їхню союзницьку підтримку.

«Це дуже символічна акція. 104 роки тому українці підставили своє дружнє плече полякам, а сьогодні поляки нам його підставляють у боротьбі проти спільного ворога», – розповіла у коментарі Радіо Свобода пластунка Софія Малькут.

Участь польського президента у такому заході українська громада у Варшаві вважає символічним «жестом єднання», який «дуже важливий у час, коли Україна захищає свою незалежність від російського агресора, проти того ж, що і понад 100 роки тому боролися поляки».

«Можемо проводити паралелі та робити висновки, що нам треба бути союзниками назавжди, а «Полум’я братерства» це сигнал від молодого покоління, що вони не уявляють, щоб було інакше. Понад 100 років тому, коли більшовицька орда йшла на Польщу на Європу, тоді біля польського війська стали Збройні сили України. Це дуже важливий момент, тому що це був той самий ворог, який хоче знищити Україну, а дуже реально, що і Польщу, і Європу. Історія повторюється», – наголосив у коментарі Радіо Свобода лідер громадської ініціативи за доглядом могил воїнів УНР Юрій Рейт.

За словами Рейта, восени заплановане відкриття ще одного цвинтаря у Польщі, де поховано 400 українських солдатів.

Акції вшанування воїнів УНР у рамках акції «Полумʼя братерства» відбуваються в різних містах Польщі. Українці та поляки спільно збираються на цвинтарях і площах міст, щоб будувати ще міцніші і приязніші взаємини.