Президенти Польщі та України обговорять питання безпеки в регіоні
Президент Польщі Анджей Дуда, 18 січня 2022 року PAP/Wojciech Olkuśnik

Президенти Польщі та України обговорять питання безпеки в регіоні

Анджей Дуда прийме Володимира Зеленського в президентській резиденції у місті Вісла на півдні Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президенти Польщі та України у четвер, 20 січня, розпочнуть дводенні переговори, присвячені проблемі безпекової ситуації в регіоні, зокрема загрози подальшої російської агресії в Україні. Анджей Дуда прийме Володимира Зеленського в президентській резиденції у місті Вісла. Переговори заплановано на другу половину дня, вони проходитимуть у вузькому колі очільників держав та їхніх найближчих співробітників.

Як повідомлено, президент Польщі хоче дізнатися про українську перспективу можливого розгортання подій, а також обговорити форми союзницької допомоги в разі агресії Росії. «Звісно, мова йде про санкції, але також – говорили про це американці, але також розглядає це НАТО – про військову допомогу», – зазначив голова польського Бюро національної безпеки Павел Сольох.

Не секрет, що існує загроза прямого наступу на частину території України – звернув увагу напередодні прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький. Але воєнну риторику пом’якшував у своєму зверненні до народу президент України Володимир Зеленський: «Хіба загроза війни з’явилась тільки зараз? Ці ризики існують вже не один день, і вони не стали більшими. Більшим став ажіотаж навколо них».

Проте, неофіційно Київ занепокоєний заявою президента США Джо Байдена, який заявив, що відповідь Заходу може залежати від масштабу російської агресії. Він вважає певним введення санкцій проти Росії за умови, що станеться військовий наступ.

IAR/Н.Б.