Проблемні формулювання: Польща звернеться до Суду ЄС через спори щодо європейського бюджету та верховенства права

Проблемні формулювання: Польща звернеться до Суду ЄС через спори щодо європейського бюджету та верховенства права

«Добре те, що добре закінчується» – певно, це твердження не позбавлене слушності. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Президента Молодіжного центру міжнародної діяльності ПУГП (UA) Богдана Мироненка.

Однак доволі часто постає потреба до кінця з’ясувати суперечливі key points вже влагоджених спорів, провести таку собі рефлексію, аби в майбутньому не було потреби ставити на паузу співпрацю задля повторного розбору того, що «вже проходили».

Так і офіційна Варшава 11 березня звернулася до Суду ЄС для досягнення згоди щодо верховенства права як одного з чинників виділення коштів з бюджету Спільноти. Ціна питання немала – 750 млрд євро, закладених на 2021-2027рр. на боротьбу з COVID-19 та його наслідками.

Спершу звернімося до історії проблеми – на щастя, вона не надто далекосяжна (відтак вищі шанси на її швидке та взаємовигідне вирішення):

10 грудня голови урядів держав-членів ЄС зібралися у Брюсселі для обговорення нагальних питань функціонування Союзу – в тому числі уточнення принципів, за якими відбуватиметься розподіл коштів згідно плану Next Generation EU. План передбачається реалізувати поряд зі «звичайним» бюджетом ЄС на 2021-2027рр.

При цьому ще 21 липня Європейська Рада зауважила, що при реалізації плану варто мати на увазі не лише захищеність фінансових інтересів Союзу, а й принцип верховенства права як один з основоположних відповідно до ст. 2 Договору про ЄС. Ст. 7 того ж Договору дозволяє застосування до держави-члена, що порушує основоположні права, санкцій у формі позбавлення певних прав як члена.

Побоювання Польщі у цьому плані небезпідставні: у Брюсселя накопичилося до чинної влади немало питань, чільним з яких є суперечлива судова реформа, що була проведена з порушенням низки норм acquis Communautaire та позначилася встановленням парламентом контролю над Конституційним та Верховним судом, а на додачу – значним послабленням Омбудсмана. І це не оціночні судження – сам Суд ЄС у рішенні у справі «Європейська Комісія проти Польщі» (С-791/19) постановив наявність порушення ст. 2 Договору про ЄС. Над державою нависла загроза значного скорочення фінансування у непрості часи. Розділив ці побоювання й голова уряду Угорщини Віктор Орбан, що відтак заявив про незгоду з планом спільно з колегою Матеушем Моравецьким.

Втім, у найліпших традиціях ЄС було досягнуто консенсусу. Міністри попередньо погодилися з проєктом рішення, при цьому за Судом ЄС було залишено право на остаточне рішення щодо коректності «ув’язування» принципу верховенства права з планом фінансової допомоги. Очевидно, його рішення й визначить подальшу долю Польщі та Угорщини щодо Next Generation EU.

Лишається покластися на неупередженість Суду щодо визначення конкретного спектру значень та масштабу застосування цього непростого поняття – «верховенства права», а також на відданість голів урядів Польщі та Угорщини меті європейського добробуту своїх громадян.