Проблеми з виплатою компенсацій “40+” за прихисток біженців з України в Польщі
Фото ілюстративне fotolia.com

Проблеми з виплатою компенсацій “40+” за прихисток біженців з України в Польщі

Органи місцевого самоврядування в Польщі досі чекають від уряду на гроші для виплат тим, хто надав прихисток біженцям з України (по 40 злотих за добу проживання). Йдеться про сотні мільйонів злотих. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Як пише rmf24.pl, гроші мають надходити від уряду воєводам, а ті вже перераховуватимуть їх органам місцевого самоврядування для виплати так званих “40+”. В теорії це має відбуватися протягом 30 днів після подання заяви, однак на практиці все далеко не так.

За даними міністра внутрішніх справ Павла Шефернакера, більшість заявників, які надали прихисток біженцям з України, подали документи на отримання відшкодувань “40+” на межі червня та липня. Через це виплати затримуються.

Дані по виплатах у деяких містах Польщі виглядають наступним чином:

Краків. Місцева влада отримала останній транш від воєводи 26 липня. Сьогодні місту не вистачає 14 млн зл для виплати грошей із уже поданих заявок.

Познань. Місто недоотримало від воєводи 32 млн зл. Крім того, до вже виплачених 22 млн зл місто додало 7 мільйонів зі своєї казни. Останній транш Познань отримала 6 липня. Виплати заморожені.

Пясечно. Для виплати “40+” тут не вистачає 1,2 мільйона злотих.

Варшава. За даними столичної мерії, місто недоотримало від воєводи аж 60 мільйонів злотих. Однак у воєводстві це заперечують і говорять, що гроші виплачуються регулярно.

Нагадаємо, за кожного біженця, якому надається житло в Польщі та продуктова допомога, виплачується по 40 зл на день. Тобто за 1 людину в місяць виходить 1200 зл. Якщо прихисток знайшло 2 людини – то вже 2400 зл і так далі. Після змін від 30 квітня допомога надається не довше 120 днів з дня прибуття громадянина України до Польщі. Тобто, якщо хтось надав прихисток українцям наприкінці лютого/на початку березня, то компенсацію від держави в розмірі 40 злотих на день за кожну прийняту людину можна було отримати тільки до кінця червня. Якщо хтось прийняв біженців у травні, то період виплати компенсацій розповсюджуватиметься до кінця серпня. Якщо біженці прибули до Польщі в липні, то ті, хто їх прийняв, зможуть і в липні або з липня отримати компенсацію. 

Водночас є винятки з правила 120 днів отримання компенсації. Цей термін можуть продовжити, якщо приймаюча сторона надаватиме безкоштовне житло особам з інвалідністю, вагітним жінкам, пенсіонерам, жінкам, які виховують дітей до 12-місячного віку. Тобто тим, хто не можуть піти працювати й стати незалежними.