Рекордна кількість смертей від грипу в Польщі: померли 48 осіб

Рекордна кількість смертей від грипу в Польщі: померли 48 осіб

Цього року вірус грипу надзвичайно небезпечний. Тільки за останній тиждень грип або його ускладнення забрали життя в 25 чоловік. За даними Національного інституту охорони здоров’я, з початку жовтня до середини лютого померло 48 осіб. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Це більше, ніж за весь попередній сезон. Лікарі попереджають, однак, що пік хвороби ще попереду, — пише Rzeczpospolita.

Поки що 2 665 494 осіб повідомили лікарям про симптоми грипу або підозри на захворювання ГРВІ. Протягом останнього тижня це число становило до 250 тисяч  пацієнтів (найбільше у Великопольському воєводстві — близько 40 000 хворих). 9 628 пацієнтів були госпіталізовані. Експерти Національної програми боротьби з грипом попереджають, що пік захворюваності на грип наступить вже через тиждень-два.

Наведені дані викликають занепокоєння, тим більше в порівнянні з ситуацією попередніх років. У відповідний період 2017/18 рр. не було зафіксовано смертності від грипу та його ускладнень; у сезоні 2016/17 — 12 людей загинули, в сезоні 2015/16 — вісім, а в період 2014/15 — одна людина.

Професор Адам Анчак, голова Наукової ради Національної програми боротьби з грипом, зазначає, що в даний час більшість випадків вірусу грипу викликає вірус A / H1N1, тоді як у минулому році переважав вірус B. У осіб, які не були щеплені, грип, викликаний вірусом A / H1N1, може мати більш тяжкий перебіг.

Варто пам’ятати, що віруси грипу щорічно мутують. Тому імунітет після хвороби не виробляється. Практично кожен раз, коли інший вірус атакує нас, тіло має навчитися знову і знову долати його. Якщо імунна система ослаблена, організм сам не може допомогти собі.

— Попри загальне упередження, грип — це серйозне захворювання, яке може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті”, — попереджає проф. Адам Анчак. Найбільш небезпечним ГРВІ є для літніх осіб та осіб, які борються з хронічними захворюваннями або страждають ожирінням. — Наявність двох або більше факторів збільшує ризик ускладнень до 200 разів”, — каже проф. Антчак. А ускладнення надзвичайно небезпечні — від запалення навколоносових пазух, вуха і бронхів, до пневмонії, пораження міокарда і мозкових оболонок.

Лікарі нагадують, що профілактичні щеплення є найкращим захистом від грипу. Перед кожним сезоном грипу вакцинацію необхідно повторити.