Ретельні перевірки на кордоні: Польща дедалі частіше відмовляє українцям у в’їзді до країни

Ретельні перевірки на кордоні: Польща дедалі частіше відмовляє українцям у в’їзді до країни

У 2019 році кількість відмов у в’їзді до Польщі на пунктах пропуску значно збільшилась. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Про це інформує аналітичний центр «Європа без бар’єрів» з посиланням на статистичні дані Прикордонної служби Польщі та дані власних досліджень.

Якщо у 2018 році Польща відмовила у в’їзді 46,7 тисячам українців, то у 2019 році — вже 58,5 тисячам. Таким чином, зафіксовано збільшення заборон майже на 25%, — йдеться в аналітичному звіті центру «Європа без бар’єрів». Більшість відмов надходить із сухопутного кордону.

Перш за все, це пов’язано з запровадженням безвізового проїзду, внаслідок чого відмови від консульства переносяться на кордон. Поза тим, не всі українці належним чином готуються до поїздки, в тому числі не замислюючись над обґрунтуванням мети їхньої подорожі. Крім того, деякі методи контролю прикордонних служб ЄС не завжди є ідеальними. У цьому випадку мова йде про те, що в деяких випадках громадянам України відмовляють у в’їзді через брак коштів.

“Так, продовжилося стрімке зростання кількості перетинів польського кордону повітрям – у 2019 році 700 тисяч громадян України скористалися цим шляхом (+ 75%). Для порівняння – у 2018 році їх було 404 тисячі, а в 2017 – 204 тисячі.

Загальна кількість перетинів наземного кордону України та Польщі в обох напрямках зросла на 1% – до 21,7 млн. Громадяни України в’їжджали до Польщі (усіма шляхами) 10,4 млн разів, з них 9,66 млн – через наземний кордон.

У 2019 році на 19% впала кількість перетинів наземного польсько-українського кордону невантажними автомобілями – з 5 до 4 мільйонів. Натомість на 4% виріс рух автобусів і на 1% – вантажівок.” — йдеться в повідомленні.

До слова, з 2021 року громадянам України доведеться пройти додаткову перевірку, щоб в’їхати до Шенгенської зони». Ці типи змін пов’язані із запуском системи дозволу на в’їзд у Шенген. Він поширюється на країни, резиденти яких звільнені від візових вимог.

Фото ілюстраційне, з вільних джерел.