«Reuters»: «Saudi Aramco» витіснить російську нафту з Польщі
Ілюстраційне фото pxhere.com / CC0 Public Domain

«Reuters»: «Saudi Aramco» витіснить російську нафту з Польщі

За підрахунками «Reuters», саудівська нафта може становити дві третини нафти, що використовується в Польщі. Це значно скоротить імпорт нафти з Росії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

За підрахунками «Reuters», нафтопереробний завод у Ґданську переробляє 219 тис. барелів нафти на добу, а завод у Плоцьку – 270 тис. Новий контракт на постачання нафти від «Saudi Aramco» об’ємом від 200 до 337 тис. барелів на добу означає збільшення постачання у три-п’ять разів і забезпечить від 50 до 70% попиту на нафту в Польщі.

На цей час майже 90 тис. барелів нафти доставляють до Польщі із Саудівської Аравії через нафтовий термінал у Ґданську. Для порівняння, морем із Росії надходить 142 тис. барелів нафти.

Водночас зменшується частка нафти, що імпортується до Польщі нафтопроводом «Дружба»:  у середині 2020 року постачалось приблизно 500 тис. барелів нафти на добу, у січні 2021 року – лише 220 тис. барелів. За даними «Eikon», у січні 2022 року до Польщі надійде лише 120 тисяч барелів нафти через нафтопровід «Дружба».

biznesalert.pl/Р.Г.