Російський “будинок шпигунів” передадуть на потреби українців
«Будинок шпигунів» у Варшаві. Фото з facebook-сторінки мера міста Рафала Тшасковського

Російський “будинок шпигунів” передадуть на потреби українців

«Після багаторічних зусиль Варшава нарешті повертає собі “будинок шпигунів” – будівлю на вул. Собеського 100, яку незаконно займала росія. Надзвичайно символічно, що багаторічний процес передачі будівлі закінчився саме зараз, на тлі російської агресії. Тепер цими будівлями зможе користуватись українська громада», – повідомляє мер Варшави Рафал Тшасковський на своїй сторінці у Facebook. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Будівля російського посольства на вул. Собеського 100, більше відома серед жителів столиці як «будинок шпигунів» – це комплекс з двох поєднаних між собою багатоповерхівок, що були спеціально зведені для потреб посольства срср в Польщі наприкінці 1970-х років. Комплекс включав у себе житлові помешкання, дитячий садок, бібліотеку, ресторан – все в користуванні радянських дипломатів. Після розпаду радянського союзу будівля спорожніла і нею вже ніхто не послуговувався.

У 2008 року Міністерство закордонних справ Польщі розірвало контракт з росією щодо користування цим комплексом. У 2012 році столична мерія, діючи від імені держказначейства, почала закликати росіян сплачувати комісію за позадоговірне користування нерухомістю. Вже у 2016 році Окружний суд Варшави виніс остаточне рішення, яким зобов’язав російську федерацію повернути незаконно захоплені будівлі.

Процедура виконання цього рішення затягнулася на роки. За словами віце-президента Варшави Томаша Братека, польська сторона не хотіла спровокувати конфлікт, тому утримувалась від силових дій. «Все змінилось після жорстокого нападу на Україну. Вже немає місця на поблажливість», – заявив Т.Братек.

Подальша доля будівлі – передадуть українській громаді

Ще на початку березня Президент Варшави Р.Тшасковський заявив, що збирається остаточно вирішити справу з будівлею. Врешті-решт, 11 квітня судовий розпорядник прийняв комплекс на вул. Собеського 100. Після відповідних розпоряджень адміністрації Мазовецького воєводства, будинок повернеться у власність польської столиці.

За попередньою згодою комплекс за символічну плату перейде у розпорядження Посольства України у Варшаві. Як повідомив Посол України в Польщі Андрій Дещиця: «Ще точно не знаємо, як будемо використовувати ці будівлі. Але вони точно будуть служити Україні та українцям. Ми можемо розмістити тут дитячий садок, школу, “Український дім”, який має доволі мале приміщення. Тут так само можуть бути квартири для біженців». 

Наразі будівлі потребують капітального ремонту. «Кожна кімната рознесена вщент, вціліли хіба що несучи стіни. Перерізана навіть проводка до ліфтів», – описує стан будівель Р.Тшасковський. За його словами, вже декілька фірм погодилось привести будівлі до ладу. Коли це буде зроблено, ними зможе розпоряджатись українське посольство.

«Будинок шпигунів» – це не єдина нерухомість у Варшаві, якою росіяни користуються без договору. З 2012 року Варшава намагається відновити контроль над будівлями на Бельведерській 25 (там знаходиться російський центр науки і культури), Бобровецькій 2В і Бетховена 3 (перша пустує, в останній проживають дипломати) та на вулиці Келецькій, 45, де працює російська школа.

А.В.

Джерело: Газета Виборча, Радіо Польща, Facebook сторінка Рафала Тшасковського