«Rzeczpospolita»: Футбол замість армії
http://pic.sport.ua/images/news/0/6/76/orig_255291.jpg

«Rzeczpospolita»: Футбол замість армії

Футболіст Тарас Романчук наголошує, що лише в Польщі він отримав шанс на розвиток своїх умінь, в Україні його не хотіли. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Уродженець Ковеля футболіст Тарас Романчук у розмові з виданням «Rzeczpospolita» розповідає про своє польське походження, гру в Польщі, навчання і ставлення до України.

Як наголошує, його рішення про прийняття громадянства Польщі викликало в Україні доволі великі дискусії, оскільки не всім це сподобалося. Але, як каже пан Романчук, підтримка сім’ї для нього основна, а родина його підтримує.

Тарас Романчук говорить теж, що українські журналісти виходили з ним на зв’язок, але в основному він відмовлявся давти їм інтерв’ю. Футболіст наголошує, що лише в Польщі він отримав шанс на розвиток своїх умінь. «В Україні мене не хотів жоден великий клуб. Тренери вважали, що фізично я надто слабкий» – згадує. І додає, що якби він не потрапив до Польщі, то в Україні навряд чи прорвався б як футболіст.

Пан Романчук говорить теж, що футбольні контракти з польськими клубами врятували його від виїзду на фронт. Згадує розмову з президентом Польського футбольного союзу Збіґнєвом Бонєком, який запитав, чи він готовий був би грати у збірній Польщі. Тарас Романчук додає, що в нього є вища освіта, він закінчив навчання на міжнародних відносинах, і що завжди йому подобалися історія і географія.

Соціолог з Центру досліджень міграції Варшавського університету Марта Кіндлєр, в контексті Тараса Романчука, наголошує, що його гра у збірній Польщі мала б позитивний вплив на імідж українців серед поляків.

Експерт вказує, що імміграція з України все ще тимчасового характеру, проте ситуація динамічно змінюється, бо зростає число заявок на постійне проживання. Польща надалі залишатиметься для українців привабливою, переконує Марта Кіндлєр, позаяк українці, в основному, знають польську мову, а частина української молоді має дипломи польських навчальних закладів. А з польським дипломом дозволу на працевлаштування не потребують – нагадує експерт.