Саміт самоврядної та економічної дипломатії у Варшаві
Minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz Foto: PAP/Jakub Kaczmarczyk

Саміт самоврядної та економічної дипломатії у Варшаві

Паралельно в польській столиці відбувається 5-й Конгрес польських кластерів. Про це повідомляє Upmp.news  посиланням на Польське радіо.

Представники урядів, самоврядувань, бізнесу та науки прибули на Саміт самоврядної та економічної дипломатії у Варшаві. Організатором дводенної зустрічі є Міністерство підприємництва і технологій.

Очільниця цього відомства Ядвіґа Емілєвич зазначила, що це перша така зустріч у Єворопі, в якій бере участь понад тисяча осіб. За її словами, на Старому континенті зростає значення регіонів: «Це вони розпоряджають значною частиною європейських фондів. Безперечно, в нашій частині Європи саме вони призначають найбільше засобів на науку та бізнес. Отже, вони беруть участь у формуванні регіональної політики в Польщі, а також у Європі. У важливий для Європейського Союзу момент ми не можемо не помітити, що їхнє значення зростає. Сьогодні ми на ключовому етапі формування майбутнього європейського бюджету».

Віце-голова Організації економічного співробітництва та розвитку Людґер Шукнехт звернув увагу на роль інноваційних молодих підприємств – стартапів у розвитку окремих регіонів. За його словами, це один з найважливіших факторів, які сприяють активності та зростанню зайнятості. Тому особливо важливим є збільшити продуктивність у менш розвинених регіонах.

Поряд із Самітом самоврядної та економічної дипломатії, у Варшаві відбувається 5-й Конгрес польських кластерів. Це різні форми співпраці підприємців, наукових центрів та органів місцевого самоврядування регіону, найчастіше в одному секторі економіки, наприклад авіації або ІТ. Його учасники підписали угоду європейських кластерних організацій. Голова Спілки роботодавців польських кластерів Кшиштоф Кристовський пояснив, що документ зміцнює їхню позицію на міжнародній арені: «У Європі діє понад тисяча коластерів. Підписанти цієї угоди представляють організації майже п’ятисот європейських кластерів. Нам йдеться про співпрацю їх учасників та фірм, які належать до кластерів. Адже кластери – це організації, в яких згуртовані фірми. Це величезна кількість економічних суб’єктів, що завдяки цьому інтегруються, можуть вести науково-дослідну роботу».

Серед учасників Конгресу є, наприклад, представники Італії, Іспанії, Франції та Грузії.

IAR/Н.Б.