Сенат ухвалив резолюцію, присвячену 100-річчю Варшавської битви
Сенат, 12 серпня 2020 року PAP/Marcin Obara

Сенат ухвалив резолюцію, присвячену 100-річчю Варшавської битви

Верхня палата польського парламенту вшанувала роковини битви, відомої як «Диво на Віслі». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Верхня палата польського парламенту одноголосно ухвалила резолюцію з нагоди 100-х роковин Варшавської битви. «Сенат Республіки Польща віддає шану героїчним захисникам Батьківщини, котрі, зазнаючи важких втрат, зупинили біля столиці совєтський наступ, а отже, відвернули хід війни, яка закінчилася поборенням Червоної армії», – написано в резолюції.

У документі, за який проголосувало 77 присутніх сенаторів, мовиться про героїзм невідомих учасників тодішніх подій на прикладі капітана Стефана Поґоновського і ротмістра Алєксандера Нап’юрковського. Незалежний сенатор Кшиштоф Квятковський перед голосуванням звернув увагу, що, всупереч пропозиціям союзних держав, захисники Варшави не пристали на вимоги СРСР, які фактично зробили б Польщу повністю залежною від комуністів: «На щастя, були ті, хто не втратив віри в перемогу і бажання боротьби. По-перше, це були польські солдати. Героями були також звичайні варшав’яни. Як писав британський дипломат на початку серпня з Варшави, „відсутність будь-якої паніки серед широких мас суспільства просто незвичайна”».

Текст резолюції передано Зофії Якубович, племінниці капітана Стефана Поґоновського, який атакою на совєтські укріплення розпочав прорив, що довело до польської перемоги у Варшавській битві.

IAR/Н.Б.