Серед поляків зростає рівень симпатії до українців

Серед поляків зростає рівень симпатії до українців

Останнє дослідження Центру досліджень суспільної думки CBOS в 2021-у році показує найвищий рівень симпатії поляків до українців з 1993 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Крім того, 73% поляків мають позитивні враження від особистого контакту з українцями, 22% — нейтральні та лише 5% — негативні.

Це — повна поразка російської пропаганди, яка нещодавно віддала багато зусиль та ресурсів для введення двох країн у конфлікт. Графік точно відображає зростання симпатії під час Помаранчевої революції, останнього Майдану, та її занепад у певний період після цих подій.

Під час «монументних війн» у 2018 році рівень симпатії до українців впав до 24%. Пізніше виявилося, що більшість цих випадків були натхненними і навіть оплаченими третіми сторонами. Це означає, що дії по обидва боки кордону не були стихійними та не виражали соціальних настроїв. Знищення пам’ятників, постріли в польському консульстві в Луцьку чи польському автобусі у Львові, блокування доріг людьми нібито польського походження, також підпал будівлі в Ужгороді… І таких випадків було багато. Організація цього виду діяльності у поєднанні з відповідною медіа-кампанією, випусками новин та посиленою роботою інтернет-тролів принесла короткочасні наслідки.

Результат даного дослідження, який демонструє швидке зростання симпатії поляків до українців після 2018 року, свідчить про те, що суспільство втомилося від пропаганди та не вірить у спонтанність нібито антипольських дій.

Останнє дослідження CBOS було проведено з 1 лютого по 11 лютого 2021 року на вибірці з 1179 осіб (у тому числі: 44,3% за методом CAPI, 40,1% — CATI та 15,6% — CAWI). Воно було проведено за змішаною процедурою на репрезентативній іменній вибірці дорослих польських жителів, взятій з реєстру PESEL, і опубліковане 10 березня 2021-го року.