Щеплення в Польщі для українців

Щеплення в Польщі для українців

Відповідно до наказу Міністерства Здоров’я Польщі, українці, які перетнули українсько-польський кордон після 24 лютого у зв’язку із російською агресією, мають право отримати безплатні щеплення, передбачені польською Програмою профілактичних щеплень, сезонні вакцини (наприклад, проти грипу) та щеплення проти коронавірусу. За попереднім направленням лікаря можна вакцинуватися в спеціальних пунктах щеплень та у всіх міських поліклініках. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Щеплення для дітей

Згідно польського законодавства, для прийому дитини до дитсадка або школи необхідно мати документ, що підтверджує наявність всіх основних профілактичних щеплень.

Календар вакцинації для кожної дитини лікар визначає індивідуально, в залежності від документів, які на той момент має дитина. В разі їх відсутності, дитина визнається нещепленою і лікар видасть направлення на виконання всіх основних щеплень.

Пріоритетними вакцинами для дітей та підлітків слід вважати:

  1. Щеплення проти кору вакциною MMR (кір, паротит, краснуха) для дітей до 2 років;
  2. Щеплення проти дифтерії, правця, кашлюка та поліомієліту відповідно до віку дитини;
  3. Щеплення проти вірусного гепатиту типу В відповідно до віку дитини;
  4. Щеплення проти коронавірусу відповідно національної Програми Щеплень проти COVID-19;
  5. За рішенням лікаря в екстреному порядку виконуються т. зв. післяекспозиційні щеплення, необхідні для збереження життя та здоров’я людини після контакту з небезпечним вірусом (вакцини проти сказу, правцю).

Важливо пам’ятати, що у разі перебування в Польщі терміном до трьох місяців наявність щеплень не є обов’язковою, але для осіб, що знаходяться тут понад 90 днів, вакцинація є обов’язковою.

У випадку, якщо дитина була щеплена в Україні, слід мати оригінал медичної карти, що підтверджує виконання щеплення та її переклад на польську мову. Якщо дитину вакцинували в Польщі, всі дані щодо виконаного щеплення доступні в електронній формі у e-karta szczepień.

Зверніть увагу, що календарі обов’язкових профілактичних щеплень в Польщі та Україні відрізняються, тому слід звернутися до сімейного лікаря або лікаря первинної медичної допомоги (POZ), який у разі необхідності видасть направлення на додаткові щеплення.

Додаткову інформацію щодо кожного з профілактичних щеплень можна знайти сторінці Національного Інституту Здоров’я.

Щеплення проти COVID-19

Враховуючи ріст захворюваності на коронавірус, Міністр здоров’я Польщі не раз висловлювався про необхідність вакцинувати на COVID-19 якнайбільшу кількість населення, зокрема новоприбулих українців. До щеплень допускаються діти віком від 5 років та дорослі.

Кожен, хто перебуває на території Польщі, незалежно від наявності польського громадянства чи номеру PESEL, має право отримати безплатну вакцину проти COVID-19. Для цього треба звернутися до будь-якої поліклініки до лікаря первинної медичної допомоги (POZ), який виставить електронне направлення. Маючи направлення, зареєструватися на щеплення можна за допомогою гарячої лінії 989 або в найближчому пункті вакцинації.

На щепленні обов’язково слід мати документ, що посвідчує особу. При оформленні направлення у лікаря та під час щеплення необхідно мати один і той самий документ.

Отримати також можна і бустерну дозу, якщо перше щеплення було виконано в Україні. В цьому випадку треба заздалегідь пред’явити у пункті вакцинації сертифікат про перші щеплення і лікар занесе їх в польську електронну систему.

Сезонні щеплення

Окрім щеплення проти COVID-19, в поліклініці, аптеці або пункті щеплень українці можуть отримати також вакцину проти грипу. Програма щеплення починається у вересні. Її вартість складатиме 22 злотих. Безплатно щеплення виконають вагітним жінкам та пенсіонерам віком 75+. Отримати вакцину з 50% знижкою можуть люди зі зниженим імунітетом (за наявності відповідних документів) та особи старші 60 років.

Джерело: gov.pl, szczepienia.pzh.gov.pl

Підготували Анастасія ТОВМАЧ та Анастасія ВЕРХОВЕЦЬКА