Східна політика Польщі: з ким поляки підтримують зв’язки та її цілі у відносинах з Україною

Східна політика Польщі: з ким поляки підтримують зв’язки та її цілі у відносинах з Україною

“Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia” опублікував цікавий репортаж з вивчення польської громадської думки про східну політику країни. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Згідно з ним, найважливішим фактором добрих відносин з Україною та Білоруссю є особисті контакти. Найбільший особистий контакт поляків з українцями (74 %), що позначилось на гарному враженні від контакту (73 %) та на підтримку їхньої імміграції до Польщі (71 %).

Крім того, в доповіді окремо зазначено: “навіть якщо чиїсь враження після зв’язку з нашими східними сусідами не є суворо позитивними, це не означає, що вони негативні — лише 4-5 % опитаних описують враження як негативні».

Томаш Сікора, активний громадський діяч, зазначає:

“Щодо інших висновків, основне визначення східної політики респонденти зрозуміли як “Співпраця Польщі з країнами Східної Європи», а її цілі у відносинах з Україною сприймали як “Допомога українцям побудувати ефективну, законну та демократичну державу”, змушуючи українців визнати відповідальність Української повстанської армії (УПА) за Волинську трагедію.”

Згідно з висновками, між Україною та Польщею має бути налагоджена важлива співпраця на історично сумнівні теми. Одним з таких інструментів має бути створення польсько-українських центрів діалогу та домовленості.

Повний звіт можна знайти ТУТ.