Сквер Вільної України перед російським консульством у Кракові

Сквер Вільної України перед російським консульством у Кракові

Сквер перед російським косульством у Кракові відтепер носитиме назву Вільної України. Таке рішення одноголосно прийняли депутати краківської міської ради на засіданні 13 квітня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Невеликий зелений сквер між вул. Кроводерською та сквером Олександра Біборського тепер названий на честь України. Відповідний проект був поданий на розгляд ще у середині березня. На минулому тижні його підтримали одноголосно.

Під час сесії перед депутатами в онлайн-режимі виступив мер Львова Андрій Садовий. Він подякував депутатам за подібну ініціативу: «Ви робите потужний крок для Польщі та України, який назавжди залишиться у пам’яті Кракова… Сьогодні ми боремось не тільки за вільну Україну або вільну Польщу, але за цілий вільний світ».

Подібні ініціативи в інших польських містах

Краків – не єдине польське місто, де виступили з ініціативою перейменування вулиць або скверів. З подібним проектом виступила частина депутатів у Вроцлаві. Назву «Вільна Україна» пропонують надати перехрестю вул. Буфорової і Теренової. Петиція про перейменування викликала дискусію серед дептутатів міської ради. Стосуюється вона і самої назви, і місця, й взагалі доцільності перейменування. Консультації у цій справі будуть тривати до 25 квітня. Далі чекаємо на результати голосування.

Ще з одним проєктом перейменування виступила асоціація Młoda Prawica Dolny Śląsk. Вони пропонують назвати одну з вроцлавських вулиць на честь Героїв України 2022 року. «Наша мета – віддати шану українським воїнам, які захищають Україну під час війни, що її розпочала росія 24 лютого 2022 року, особливо тим, героям, які віддали за це своє життя», – пояснює таку ініціативу представник Войчех Дикчинський.

Вулиця Героїв України може невдовзі з’явтись також в Торуні. Ще на початку березня двоє депутатів міської ради подали петицію про перейменування однієї з торунських вулиць або скверів на честь Героїв України. Президент міста Міхал Залеський цю ідею підтримав: «Цю петицію депутати розглядають дуже уважно. На мою думку, це гарна ідея, яка буде прийнята з повним розумінням. Особливо в контексті того, що показують мешканці Торуня щодня. Ми з українцями, вони в наших серцях, допомагаємо їм. Те, що відбувається в Торуні, сотні біженців, які знайшли тут дім та опіку – це найкращі приклади. Але такі символи як назви вулиць, скверів та площ теж необхідні».

Нагадаємо, в межах проєкту «Ukraine Street», активісти закликають весь світ, у тому числі Польщу, перейменовувати вулиці, на яких розташовані посольства та консульства росії, на вулиці України. Активісти, зокрема, збирають підписи, аби перейменувати частини вулиці, на якій знаходиться російське посольство у Варшаві, на вулицю Українську. Підписати петицію можна за посиланням: petycjeonline.com.

А.В.

Джерело: Газета виборча, Toruń.naszemiasto,Ukraine Street