«Славомір Новак – чергові арешти злочинної групи»
Тижневик “Sieci”Андрій Рибалт

«Славомір Новак – чергові арешти злочинної групи»

Тижневик «Sieci» у статті під заголовком «Так Славомір Новак брав хабарі» оприлюднив подробиці корупційних схем Новака. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польські та українські слідчі журналісти, які вже у момент призначення Славоміра Новака шефом Укравтодору попереджали, що за «золотою дитиною»  Дональда Туска обов’язково в Україну підуть корупційні схеми, писали і казали правду. Співробітництво польської та української прокуратури та слідчих органів у справі Славоміра Новака виявилося дуже ефективним.

Тижневик «Sieci» у статті під заголовком «Так Славомір Новак брав хабарі» оприлюднив подробиці корупційних схем Новака. Журналіст видання Войцєх Бєдронь пише: «Створювали образ Славоміра Новака як сучасного менеджера. Возвеличуваний Дональдом Туском та Лєшеком Бальцеровичем прибув до Києва і заявив, що пришвидшить будівництво доріг та автобанів. Нині вже знаємо, що насправді вчинив він більш ефективними та професійними корупційні схеми, тобто відмивання грошей, хабарництво й фінансові махінації. Він не діяв сам». Журналіст додає: «Комфортабельні апартаменти в місцевості Жаґань та Тримісті (Ґданськ, Сопот, Ґдиня), до яких увійшли функціонери Центрального антикорупційного бюро, мали свої секрети. Ми встановили, що два апартаменти, де знайдено значні суми грошей, становлять власність осіб найближчого оточення колишнього політика Громадянської платформи. Це вагомий доказ провадження у справі пестунчика Дональда Туска».

Після оприлюднення статті «Так Славомір Новак брав хабарі», опублікованої на шпальтах видання, Центральне антикорупційне бюро та прокуратура повідомили про затримання колишнього шефа потужного державного Польського нафтового концерну «Орлен» (PKN Orlen) Яцека К. та члена управи товариств енергетики: Польська енергетична група (Polska Grupa Energetyczna PGE) та Польський енергетичний холдинг Енерґа (Energa) Войцєха Т. Як повідомляє телеканал ТVP Info, затримані особи мали вручити Славоміру Новаку сотні тисяч злотих хабарів.

Державний секретар Канцелярії Голови Ради міністрів Піотр Наімський, за часів комуністичної Польської Народної Респубілки дисидент, а нині державний діяч, який дуже ефективно працює проти енергетичного диктату Москви в Європі,  звертає увагу, що діяльність Славоміра Новака це підривна діяльність, як польської, так й української державності. Міністр Наімський не здивований, що слідство у справі Новака дає результат:

«Я не здивований розвитком слідства. Надіюся, що слідство ведене польською та українською прокуратурою, буде завершено, і всі учасники цієї змови та мафіозної організації будуть відповідно засуджені. Відбудеться злам, який запам’ятають. Запам’ятають таким чином, що польська держава, але також українська держава – що дуже оптимістично – почерез співробітництво ми здатні протистояти тим, хто нечесно здобуває величезне майно і так насправді підриває існування структур наших суверенних держав».

Пояснив в інтерв’ю для Польського Радіо 24 міністр відповідальний за енергетику Польщі – Піотр Наімський.

 Андрій Рибалт