“Смачна” подяка за допомогу: українці у Рибніку приготували великодні смаколики
Великодній почастунок від українців в Рибніку. Фото: Fundacja przy SM Południe

“Смачна” подяка за допомогу: українці у Рибніку приготували великодні смаколики

Українці, що знайшли прихисток від війни у місті Рибнік, Сілезьке воєводство, у знак подяки приготували для поляків великоднє частування. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Як пише Газета Виборча, у понеділок, на другий день великодніх свят, мешканці одного з районів міста мали змогу скуштувати різноманітні смаколики. У такий спосіб українці вирішили віддячити за гостинність та допомогу.

Польсько-український Великдень

Після нападу росії на Україну прихисток українці знайшли також в райні Богушовіце Оседле у місті Рибнік. Фонд житлового корпоративу «Південь» власними ресурсами надав житло понад 60 людям, в основному жінкам з дітьми та старшим людям. Як тільки в райні почали з’являтись перші авто з українськими номерами і все частіше можна було почуити на вулицях українську мову, мешканці Богушовіц швидко організували допомогу.

Одразу почали збір грошей та інших дарів (одягу, їжі, засобів гігєни), які приносили у спеціально організований пункт. Лише в суботу напередодні Великодня у парафії св. Варвари зібрали понад 2 тисяч злотих. Загалом від початку війни мешканцям Богушовіц вдалось зібрати понад 23 тисячі злотих на допомогу українцям. Завдяки такій щедрості українських мешканців кооперативу одразу вдалось забезпечити всім необхідним та організувати їм постійну допомогу.

На знак вдячності українці вирішили приготувати частування. У великодній понеділок на центральній площі району Богушовіц з’явились намети з українськими смаколиками:  налисниками з маком, творогом або з грибами, цибулею чи куркою, зразами з м’ясом, овочами та грибами. Був також кіш зі шпинатом і сиром та з грибами. Не бракувало й солодкого: кекси, рогалики, печиво. Мешканці Рибніка були в захваті від частування. В такій приємній атмосфері всі не тільки насолоджувались їжею, а також знайомились та спілкувались.

Великодній почастунок від українців в Рибніку. Фото: Fundacja przy SM Południe

Робота для українців

Допомога для українців з Богушовіц потрібна постійно. Це не тільки гроші,одяг чи їжа, які постійно збирають та роздають новим мешканцям району, а також допомога у працевлаштуванні. Частина українців вже знайшла роботу, інша ще шукає. 

І в цих пошуках поляки теж готові допомогти. «Наші гості все швидше адаптуються. Вони дуже вдячні за допомогу, але хочуть також самі стати на ноги. Намагаємось їм в цьому допомогти», – розповідає Зджіслав Влодек, заступник голови ЖК «Південь».

Тому 27 квітня о 10:00 в офісі ЖК відбудеться Діловий сніданок, де українці, що шукають роботу, зможуть познайомитись з потенційними працедавцями. 

Підприємців, що зацікавлені у зустрічі та налагоджені співпраці, просять повідомити про це за телефоном 500 266 414 або на електронну пошту [email protected].

А.В.

Джерело: Газета Виборча