Сьогодні День національної пам’яті поляків, що рятували євреїв під німецькою окупацією
Пам’ятник полякам, які рятували євреїв під час німецької окупації Wojciech Pysz/Wikimedia Commons/CC

Сьогодні День національної пам’яті поляків, що рятували євреїв під німецькою окупацією

День національної пам’яті поляків, що рятували євреїв під німецькою окупацією, був встановлений з ініціативи президента Анджея Дуди у 2018 році. Він відзначається в річницю смерті родини Ульмів 24 березня 1944 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Над Віслою втретє відзначаємо День національної пам’яті поляків, що рятували євреїв під німецькою окупацією.

Як нагадав голова Управління у справах ветеранів та репресованих осіб Ян Юзеф Каспшик, Польща була єдиною країною в окупованій Німеччиною Європі, де за будь-яку допомогу євреям загрожувала смертна кара.

Одними із тих, хто за допомогу євреям заплатив життям, була родина Ульмів з Підкарпаття. Сьогодні минуло рівно 76 років, як німці вбили Юзефа і його вагітну дружину Вікторію, шестеро їхніх дітей, а також вісьмох приховуваних ними євреїв. Цей злочин став одним із символів мартирології поляків, убитих німцями за надання допомоги євреям.

У зв’язку з епідемічним станом у державі, цьогоріч не передбачено офіційних заходів з нагоди Національного дня пам’яті поляків, які рятували євреїв під німецькою окупацією.
Однак різні установи, за допомогою Інтернету, хочуть нагадати про героїчні подвиги поляків, убитих за допомогу євреям.

Зокрема Інститут національної пам’яті о 13:00 за Варшавою на каналах соціальних мереж запланував онлайн-дискусію про поляків, які рятували євреїв під німецькою окупацією.

IAR/Л.І.