Спецматеріал: Які пільги на дитину можуть отримати українці, котрі працюють в Польщі?

Спецматеріал: Які пільги на дитину можуть отримати українці, котрі працюють в Польщі?

Чимало іноземців, котрі працюють в Польщі, мають сім’ю в Україні, тож чи можуть вони отримати щорічну допомогу на дітей, якщо ті проживають поза межами ЄС? Як виглядає ця процедура? Чи є додаткові умови? Про це повыдомляэ Upmp.news з посиланням на In Poland.

Платники податків, які отримують доходи, оподатковувані в Польщі відповідно до податкової шкали (тобто резиденти та нерезиденти, якщо вони відповідають всім умовам, встановленим Законом про податок на доходи фізичних осіб) мають право на цю пільгу.

Якщо українець отримав доходи в Польщі в оподаткуванні в 2019 році на загальних умовах (наприклад, дохід від трудового договору) і в той же час виконав інші умови Закону щодо отримання пільг з сімейного податку, він матиме право застосувати вищезазначені пільги при поданні податкової декларації. Місце проживання дітей не має значення для можливості скористатись сімейною допомогою.

Сімейна допомога нараховується:

— неповнолітнім дітям,

— незалежно від віку, які відповідно до окремих положень отримували допомогу на догляд або соціальну допомогу,

— повнолітнім дітям, віком до 25 років, які навчаються в школах, про які йдеться в положеннях про систему освіти, положеннях про вищу освіту або положеннях, що регулюють систему освіти, що діють у іншій країні, ніж Республіка Польща, якщо в податковому році вони не отримали оподатковуваний дохід на засадах, визначених ст. 27 (наприклад, трудовий договір, мандатний контракт) або 30b (наприклад, продаж цінних паперів) або отриманий дохід, зазначений у ст. 21 абзац 1 пункт 148 Закону про податок на доходи фізичних осіб у загальній сумі, що перевищує суму, яка є коефіцієнтом суми, що зменшує податок, визначений ст. 27 розділ 1б пункт 1 та ставка податку, визначена у першому діапазоні податкової шкали, зазначеної у ст. 27 розділ 1 цього Закону (тобто 3089 злотих), крім пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

Приклади щорічних відрахувань:
1⃣одна дитина: 1112,04 злотих
2⃣двоє дітей: 2224,08 злотих (2 x 1112,04 зл.),
3⃣троє дітей: 4224,12 злотих (2224,08 + 2000,04),
4⃣четверо дітей: 6 924,12 зл. (2224,08 + 2 000,04 + 2700,00).

Більш детальну інформацію та таблиці нарахувань можна знайти ось ТУТ.