Справа Дмитра Нікіфоренка. Дев’ятеро осіб почули обвинувачення
Дмитро Нікіфоренко. Фото з соцмереж

Справа Дмитра Нікіфоренка. Дев’ятеро осіб почули обвинувачення

Дмитро Нікіфоренко – 25-річний українець, котрий загинув у вроцлавському витверезнику. Завдяки польським журналістам, стало відомо про жахливі подробиці його затримання та побиття поліцією. Як тривє розгляд цієї справи у суді. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш вибір”.

Минулого тижня прокуратура, що проводить слідство у справі Дмитра Нікіфоренка висунула обвинувачення дев’ятьом особам. Троє поліцейських і двоє працівників витверезника почули підозри у жорстокому поводженні і смертельному побитті українця, четвертий поліцейський у жорстокому поводженні. Лікарку, що працює у витверезнику, обвинувачують у нараженні потерпілого на безпосередню небезпеку втрати життя через бездіяльність: «не здійснення належного нагляду за постраждалим» та «не здійснення адекватної оцінки стану його здоров’я, у зв’язку з насиллям, яке чинилось над ним, що спричинило смерть».

Двом іншим особам з керівництва установи і одній з працівниць прокурор висунув обвинувачення у намовлянні медичних працівників до перешкоджання кримінальному провадженню та наданні неправдивих свідчень щодо перебування потерпілого у витверезнику у медичній документації .

Минулої п’ятниці щодо сімох підозрюваних було застосовано запобіжні заходи: нагляд поліції, заборону залишати країну, заборону взаємних контактів та майнові застави.

Щодо двох поліцейських слідчі ухвалили рішення про тимчасовий арешт на три місяці, аргументуючи це побоюванням у перешкоджанні слідству та намовлянню до фальшивих свідчень. Суд, попри те, що визнав, що зібраний доказовий матеріал великою мірою доводить вчинення дій, у яких їх звинувачують,  не ухвалив цього рішення. Він не погодився також на визначені прокурором кваліфікації дій.

«Сьогодні ми подали скаргу до суду на це рішення», – повідомила Газеті виборчій речниця слідчих у Щецині, прокурор Аліція Мацуговська-Кишка: «Докази, зокрема, записи з камер відеонагляду та результати розтину,  чітко доводять правомірність звинувачень, висунутих підозрюваним».

Поліцейським та працівникам витверезника, яких звинувачують у побитті зі смертельними наслідками, у випадку визнанні їх вини, загрожує покарання до 10 років позбавлення волі. Іншим загрожує покарання до 5 років позбавлення волі.