Станіслав Жарин: Росія вимагає від Заходу гарантій, здійснюючи агресію проти України
Речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин PAP/Wojciech Olkuśnik

Станіслав Жарин: Росія вимагає від Заходу гарантій, здійснюючи агресію проти України

Речник міністра-координатора спецслжб заявив, що РФ вимагає взаємних гарантій у час, коли триває російська агресія, анексія та окупація територій сусідніх держав. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«З боку Білорусі ми маємо справу з діяльністю, яка чітко підтримує і пов’язана з довгостроковою політикою Росії проти Заходу», – заявив у четвер польському інформаційному агентству PAP речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин.

«Ми однозначно ототожнюємо цю операцію з Білорусі проти Польщі з політикою Росії проти нашого регіону», – додав він.

В інтерв’ю PAP Жарин нагадав, що нещодавно польське Міністерство національної оборони опублікувало на своїх сторінках інформацію про те, що в одному з місць на польсько-білоруському кордоні, де стався напад мігрантів з білоруського боку, виявили зошит із інструкціями як атакувати польський кордон і польську лінію кордону.

«Ці нотатки містили різноманітні підказки – як уникнути ідентифікації, як загубити та плутати сліди, як сховатися на території, що безпосередньо прилягає до нашого кордону», – нагадав Жарин.

«Ми ідентифікуємо ці нотатки, поєднуючи їх із сигналами про певні тренінги, які проводять білоруські служби», – сказав він.

«Нам зрозуміло, що такі тренінги проводяться за участю білоруських прикордонників, які добре орієнтуються в цій місцевості, які також вміють і зацікавлені консультувати мігрантів, як ефективно перетинати польський кордон», – сказав речник.

На його думку, все це також пов’язано із сигналами щодо все більш відкритого та очевидного залучення до цього процесу білоруських служб і міграційного маршруту, який є частиною гібридної операції проти Польщі. «Більше того, у нас також є сигнали про те, що залучення російських служб у Білорусі також зростає», – додав він.

Жарин зазначив, що останнім часом їхня присутність значно зросла, а це однозначно свідчить про те, що білоруські та російські служби все більше контролюють те, що відбувається в Білорусі.

«Ця російська присутність ні для кого не повинна бути несподіванкою, оскільки вона є наслідком низки домовленостей і угод, укладених минулого року між Росією і Білоруссю», – сказав він. «Для нас це є однозначним свідченням, що всю цю операцію та дії режиму Лукашенки треба розуміти як дії так званих акторів-замінників», – оцінив він.

«Ми маємо справу з діяльністю, яка чітко підтримує і пов’язана з довгостроковою політикою Росії проти Заходу, і ця операція, проведена з Білорусі проти Польщі, чітко ототожнюється з російською політикою проти нашого регіону», – заявив речник міністра-координатора спецслужб.

Раніше у своєму дописі у вівторок Станіслав Жарин написав, що «Росія все частіше вимагає від Заходу нової угоди про „взаємні гарантії” у той час, коли триває російська агресія проти України.

«Це відбувається в той час, коли триває: російська агресія проти України, російська операція з дестабілізації східного флангу НАТО, російський тиск та енергетичний шантаж проти Європи, російський військовий тиск на країни Центральної Європи, російська окупація України, Молдови, Грузії», – перерахував Станіслав Жарин.

«У цій ситуації угода між Заходом і Росією може бути інтерпретована лише як санкціонування агресивної політики Кремля і підтвердить Путіну, що агресія проти країн НАТО може тривати», – наголосив він у своєму дописі.

PAP/Т.А.