Сєрґєй Лавров звинувачує Польщу в керуванні білоруською опозицією
Siergiej Ławrow, minister spraw zagranicznych Rosjishutterstock/Sasa Dzambic Photography

Сєрґєй Лавров звинувачує Польщу в керуванні білоруською опозицією

«Москва звертає увагу білоруської опозиції та “тих західних партнерів, котрі нею керують” на реформу конституції, про яку говорив президент Білорусі Аляксандр Лукашенка», — сказав російський дипломат. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Голова російської дипломатії Сєрґєй Лавров заявив у вівторок, що Москва звертає увагу білоруської опозиції та «тих західних партнерів, котрі нею керують» на реформу конституції, про яку говорив президент Білорусі Аляксандр Лукашенка.

«Ми звернули увагу на ініціативу президента Білорусі Аляксандра Лукашенки, яку він висунув перед президентськими виборами — проведення конституційної реформи як бази консолідації суспільства, після якої будуть організовані президентські, парламентські та місцеві вибори», — сказав Сєрґєй Лавров.

Міністр в інтерв’ю державному телеканалу Канал 1 оцінив, що реформа — «це крок назустріч усім, хто зацікавлений стабільною та єдиною Білоруссю». Як додав Лавров, ініціативу «повинні зауважити і білоруська опозиція, і ті наші західні партнери, котрі нею тепер керують».

Міністр закордонних справ Росії зустрівся у Москві із заступником держсекретаря США Стівеном Біґаном. Політики розмовляли, зокрема, про ситуацію в Білорусі. Як сказав Лавров, російська сторона звернула увагу, що ситуація в Білорусі «викликає чимало запитань, зокрема про те, наскільки законним є створення Координаційної ради». Крім цього, Москва, за словами Лаврова, зауважила в Білорусі тих, «хто хоче спровокувати черговий етап насилля».

«Ми закликали заступника держсекретаря США, щоби ці позитивні тенденції, котрі можна було зауважити останнього тижня у Мінську та інших містах, зміцнювалися, і щоби їх підтримали ключові західні держави. Наш заклик полягає у тому, аби ці країни, — передусім США та лідери Європейського Союзу, — звернули увагу на кола, котрі, зокрема, у Польщі та Литві, всілякими способами висловлюють своє незадоволення з приводу нормалізації ситуації в Білорусі», — сказав Сєрґєй Лавров.

Про зустріч Стівена Біґана та Сєрґєя Лаврова поінформувало теж Посольство США у Москві. Дипустанова повідомила, що американський політик висловив глибоке занепокоєння з приводу стану здоров’я російського опозиціонера Алєксєя Навального.

PAP/Я.С.