Тероризм Лукашенки та Путіна
Після примусового приземляння літака в Мінську 23 травня, заарештовано опозиційного журналіста Рамана Пратасєвича EPA/STRINGER

Тероризм Лукашенки та Путіна

23 травня Білорусь примусила приземлитися літак сполученням Афіни-Вільнюс. Заарештовано опозиційного журналіста Рамана Пратасєвича, який ним подорожував. У Польщі не сумніваються, що це відбулося в порозумінні з Росією. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У неділю винищувачі Лукашенки перехопили в повітряному просторі Білорусі цивільний літак, який із грецьких Афін прямував до Вільнюса. Літак ірландської компанії Ryanair був зареєстрований у Польщі, а на його борту перебували також громадяни Польщі. Після приземлення режим Лукашенки заарештував білоруського опозиційного журналіста Рамана Пратасєвича. Польська влада та громадська думка обурена діями режиму Лукашенки та Путіна – адже ніхто не сумнівається, що накази Лукашенці дає Путін, і вимагає загострення санкцій стосовно людей режиму Лукашенки.

«Захоплення цивільного літака – це безпрецедентний акт державного тероризму, який не може залишитися без покарання; ми абсолютно засуджуємо затримання Рамана Пратасєвича», – заявив у неділю прем’єр Матеуш Моравєцький. На борту літака перебувало 120 пасажирів, серед яких – чотири громадянки Польщі з міста Сувалки. Ректор Державної вищої професійної школи, а у минулому віце-мер міста Сувалки – Ева Сідорек розповіла: виявилося, що літак долітав вже до кордону Литви, коли раптом почав розвертатися:

«Нам всім здавалося, що літак починає падати, оскільки рух літака був дуже нервовий, а екіпаж також став дуже нервозним, ми почули накази: сидіти, не рухатися, застебнути ремені безпеки і абсолютно ми не могли виконувати жодних дій. Після якогось часу ми отримали інформацію, що з приводу процедур безпеки, ми мусимо приземлитися в Мінську», – сказала Польському радіо пасажирка захопленого режимом Лукашенки літака – Ева Сідорек.

Білорусь примусила приземлитися в Мінську літак компанії Ryanair, щоб заарештувати опозиційного журналіста Рамана Пратасєвича, EPA/STRINGER

Як передав кореспондент Польського радіо з питань Білорусі Влодзімєж Пац, батько затриманого режимом Лукашенки Рамана Пратасєвича переконаний, що операцію планували довго до затримання:

«Дзмітрій Пратасєвич, який уже вісім місяців перебуває за кордоном, а у минулому військовий, в інтерв’ю для радіостанції Свобода висловив переконання, що в операції затримання його сина брали участь не лише білоруські спецслужби. „Цю операцію проведено продумано. Її готували не один день і не один тиждень. Я переконаний, що це був запланований раніше захід, а білоруські спецслужби не були єдиними у це задіяні”, – сказав Дзмітрій Пратесєвич і додав, що сам не знав докладно, коли його син повертатиметься із відпустки в Греції».

Проти затримання Рамана Пратасєвича виступив також Вашингтон. Повідомляє кореспондент Польського радіо Марек Валкуський:

«”США рішуче засуджують наказ розвернути рейс між двома державами Європейської Унії. Внаслідок чого арештовано в Мінську журналіста – Рамана Пратасєвича, вимагаємо негайно його звільнити”, – написав у заяві держсекретар Ентоні Блінкен. Він додав, що повідомлення про залучення до операції білоруських служб безпеки та військових літаків до супроводу літака глибоко непокоять і вимагають повного розслідування. „Шокуючий акт режиму Лукашенки становив загрозу для життя ста двадцяти громадян, у тому числі також американських громадян”, – ствердив Блінкен. Водночас він додав, що США координує дії з владою Європейської Унії, Литви та Греції, а також підтримав ідею негайно скликати засідання Ради Міжнародної організації цивільної авіації. Шеф американської дипломатії засудив дії режиму Лукашенки – залякувати та арештувати журналістів».         

Примусово затриманий у Мінську Боїнг 737-800, EPA/STRINGER

Депутатка від партії Право і справедливість Йоанна Ліхоцька, як й інші європейські політики, наказ приземлитися в Мінську літаку із Греції до Литви визнала актом державного тероризму. Польська депутатка наголосила в Польському радіо 24, що міжнародна громадськість мусить відреагувати на дії білоруського режиму:

«Я надіюся, що такі дії будуть покарані. Я нагадаю, що вже накладено на режим Лукашенки три види санкцій. Вони не затримали ні Лукашенки, ні, не обманюймо самих себе, – там позаду є Путін, є політика Кремля. Якщо Західна Європа, і весь західний світ не відреагує відповідно рішуче – може сподіватися чергових таких подій і це дуже непокоїть».

Політолог, професор Вальдемар Парух в інтерв’ю для Польського радіо 24 звернув увагу, що риси політики Лукашенки у минулому були притаманні також іншим диктаторам, а західна цивілізація має проблему із рішучими діями:

«Більшість диктаторів поводилася як Лукашенка. Прошу собі нагадати Муаммара Каддафі – Лівія, чи чергових диктаторів комуністичної Кореї – такі стандарти їхньої поведінки. Зробити можна чимало, але є проблема політичного бажання. Поза сумнівом, цього роду дії, тобто спецслужби, чи військо в Білорусі – так насправді це підрозділи російських служб. Запитання таке – чи демократичний світ, маю тут на увазі США та Європейську Унію, – здатний запустити тверду політику стосовно Росії. Знаємо із останніх днів, що це просто неможливе. Адміністрація демократів Джо Байдена, чого можна було очікувати, починає відводити санкції, накладені на Росію. Європейська Унія накладала різні санкції відносно Білорусі, відносно Росії, але це не були дошкульні санкції, бо якщо такою санкцією є заборона в’їзду на територію членів ЄС кільканадцяти чи кількадесяти номенклатурщиків білоруських, чи номенклатурщиків російських, не накладено їх на Путіна, і з ним ведуться переговори і їде високий комісар з питань зовнішньої політики Європейської Унії до Москви і там публічно його принижують, то про що мова. Крім того, існують добрі, стратегічні відносини німецько-російські, й Nord Stream 2 показує, що Берлін враховує насамперед позицію Москви».

Професор Парух звертає увагу, що служби Путіна намагаються бути дуже активними зокрема на території держав східного флангу НАТО:

«Треба пам’ятати, що Москва щодо т.зв.: „близького закордоння”, а також стосовно Центральної Європи віддавна застосовує вже не лише політику проникнення, але прямого втручання у внутрішні справи. Тим більш, що в Білорусі після цих протестів минулого року, внаслідок фальсифікації виборів, Лукашенка повністю залежний від Москви не лише в сенсі військовому, в сенсі спецслужб, чи економічному, але також в обсязі управління білоруською державою, його самобутність рішуче обмежено. В Москві дуже добре знають, що позиція Лукашенки стала набагато слабкішою, що його президентства не визнає міжнародна громадськість».

Польський політолог переконаний, що лише співробітництво більшості країн може виявитися ефективним:

«Чи Польща сама буде здатна щось зробити? Це мало імовірне. Наше становище складне, оскільки маємо в Білорусі численну польську національну меншину, яку Лукашенка вчинив заручником в контексті білоруської політики. Пам’ятаймо також, що Польща намагалася в 2016-2017 роках тестувати, наскільки Аляксандр Лукашенка самостійний у відносинах з Москвою – відбувалися на цю тему дуже секретні перемовини – які дозволили зробити висновок, що цей діагноз виявився негативним. Лукашенка ставився до відносин із Заходом, у тім також із Польщею, як до своєрідної політичної гри, щоб якнайдовше зберігати політичну незалежність, а може, мати впевненість, що надалі управлятиме Білоруссю, і що Москва не проведе заміни на якогось іншого політика, який став би ще більш покірний до Москви».

Професор Парух звертає увагу, що Лукашенка, окрім виконування наказів Путіна, споглядає на Китай:

«Імовірно, єдиним шляхом, яким можна було б вплинути на Лукашенку, є Китай. Проте стан китайсько-американських відносин не дозволить США поставити білоруське питання у взаєминах між Вашингтоном та Пекіном. Відтак становище громадян Білорусі внаслідок того, що відбувається, не є позитивним».

Польський політолог, при конкретній справі затримання білоруського журналіста – Рамана Пратасєвича, звертає увагу на легковаження міжнародною громадськістю процедур безпеки , які мали б становити захист білорусів, переслідуваних режимом Лукашенки:

«Треба задуматися над одним питанням – чому літак, на борту якого перебував опозиційний активіст, перелітав над територією Білорусі. Це означає, що світ не проявив найменшої пильності. Я не знаю, як проходять міжнародні шляхи авіаперевізників, напевно, існують якісь альтернативні, напевно, йдеться про те, щоб шлях був якнайкоротший і згідний з міжнародними узгодженнями, але можна було сподіватися таких дій Лукашенки, бо знаємо, що вже раніше в Білорусі люди зникали».

Примусово затриманий у Мінську Боїнг 737-800 компанії Ryanair прибув до Вільнюса 23 травня ввечері, EPA/STRINGER

Представники різних фракцій польського парламенту однозначно і рішуче виступили на захист Рамана Пратасєвича, якому режим Лукашенки загрожує приреченням до смертної кари. Депутат Польської селянської партії – Яцек Протасєвич перехоплення літака порівняв до часів режиму аятоли Хомейні в Ірані.

«Маємо справу не лише зі скандалом, я порівнюю це із захопленням Посольства США в Ірані за часів Хомейні, то такий акт державного терору, бо шантаж пілота, що літак буде збитий, – цивільний літак, який перелітає повітряним простором Білорусі, – це державний терор, –  так я твердо це називаю. Внаслідок того, що подія не відбулася на території Європейської Унії, повноваження ЄС обмежені, але вони є. По-перше, треба звернутися до Міжнародної організації авіаперевезень, щоб прийняти наслідки стосовно Білорусі, по-друге, можна приземлити літаки Лукашенки, тобто запровадити заборону приземляння білоруських літаків на європейських летовищах, повністю призупинити пасажирські авіаперевезення з цією країною. Не з міркувань якоїсь помсти, йдеться про те, що влада цієї держави становить загрозу для безпеки пасажирів авіаліній. І, по-третє, поширення списку санкцій, які нині на Білорусь накладені, а, можливо, і це більш повноваження польської влади, ніж влади ЄС, звернутися до Міжнародного кримінально трибуналу з клопотанням про переслідування та покарання Аляксандра Лукашенки».

Представник керівної партії Право і справедливість Павел Лісєцький в інтерв’ю Польському радіо 24, зокрема, підкреслив роль служб Путіна у починах Лукашенки та факт, що захоплення літака відбулося якраз день після згоди адміністрації президента США Джо Байдена на продовження німецько-російської інвестиції – Nord Stream 2.

«На даний момент Росія, можна сказати, тестує межі, які може пройти у своїх діях. Не треба приховувати, що сталося це насправді наступного дня після того, як американці, США, Джо Байден так насправді проголосив, що не буде санкцій для нікого за будівництво Nord Stream 2 між Росією та Німеччиною. На жаль, захоплення літака – це сумний результат такої політики. Лукашенка знає, що може собі дозволити стільки,  скільки дозволить йому Владімір Путін, який ставиться у себе до опозиціонерів як до Навального. Лукашенка гадає, що може робити те ж саме, що Путін. Що ж можна зробити? Небагато. Про збройний конфлікт не може бути мови, ніхто не хоче до цього допустити. ЄС протестуватиме, його представники видаватимуть заяви, може, навіть, накладуть санкції, але запитання – що це дасть, якщо санкції накладені за будівництво Nord Stream 2, а вони найбільш цікавили Путіна – буде знесено».

Подальше легковажне ставлення адміністрації президента США Джо Байдена до терористичних проектів Путіна та його маріонетки – Лукашенки в Європі лише заохочуватиме Москву до подальшого наступу «рускава міра» на євроатлантичну цивілізацію.

Андрій Рибалт